Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Advocaat van kroongetuige Nabil B. stopt ermee

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Ridouan Taghi

Mick van Wely in de uitzending van 3 oktober over Ridouan Taghi

© Pauw

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft verstrekkende gevolgen gehad, schrijven misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely vandaag in de Telegraaf. De krant maakt bekend dat de overgebleven advocaat van ’Mocromaffia’ kroongetuige Nabil B. per direct stopt met het bijstaan van zijn cliënt in het liquidatieproces Marengo. Ook schrijft de krant dat er nieuwe advocaten beschikbaar zijn en dat deze onder volledige anonimiteit de kroongetuige bijstaan.
Derk Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B., samen met de advocaat die nu is gestopt. Wiersum werd op woensdagochtend 18 september in Buitenveldert werd doodgeschoten. Politie en justitie gaan er vanuit dat de opdracht voor de moord werd gegeven door de voortvluchtige hoofdverdachte uit de zaak Marengo, Ridouan Taghi.

Deze liquidatie geldt als een nooit eerder vertoonde aanval op de rechtsstaat. "Dit is een bevestiging dat we in een narcostaat leven. Het is een keiharde aanval op de rechtsstaat. Het is belangrijk dat de politie schouder aan schouder staat met de advocatuur, waar dit nieuws keihard is binnengekomen. Mijn appèl is om hier een publiek debat over te voeren", zei Jan Struijs van de politievakbond NPB in september.

"De moord op advocaat Wiersum heeft een hele grote symbolische waarde", zei misdaadjournalist Mick van Wely eerder aan tafel bij PAUW. "Het is natuurlijk het frustreren van de rechtsstaat, het is ook puur wraak, maar het is ook richting de achterban van zo'n opdrachtgever laten zien: ik leef nog. En dat is enorm belangrijk. Iedereen die nog denkt: joh, ik kan nog naar de politie gaan of ik stap over naar de tegenstander denkt nu: shit, he is still alive. Dus de symbolische waarde naar de achterban is gigantisch. Tactisch is het een belangrijke zet, zo'n moord."
Volgende week dient een nieuwe zitting rond het liquidatieproces Marengo. Wat de anonimiteit van de nieuwe advocaat van de kroongetuige betekent voor het proces, is nog onduidelijk.

Dat een advocaat anoniem een verdachte of kroongetuige bijstaat, is in Nederland uniek. Na de moord op Wiersum ontstond een discussie binnen het Openbaar Ministerie en de rechtspraak over het werken met anonieme advocaten, rechters en officieren.

De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Henk Naves, sprak toen de hoop uit dat dit niet nodig zou zijn. Het lijkt er nu op dat het geweld toch het gewenste effect krijgt, schrijft de Telegraaf. "De openbaarheid van het strafproces is een groot goed. Het moet controleerbaar zijn. Dat de openbaarheid onder druk staat, is zorgwekkend”, laat hij nu weten.
Het is duidelijk dat de moord op Derk Wiersum erin heeft gehakt. Bij zo’n tachtig rechters, officieren, politiemensen, advocaten en journalisten zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen, schrijft de Telegraaf. Deze maatregelen variëren van cameratoezicht tot persoonsbeveiliging.

In oktober kwam het nieuws naar buiten dat Ridouan Taghi onderdeel zou zijn van een internationaal superkartel. Het kopstuk in het Marengo-proces zou verblijven op een eiland in de Perzische Golf op twee uur varen van Dubai en van daaruit samenwerken met maffiakopstukken afkomstig uit Italië, Ierland en Bosnië.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor