Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen Alzheimer

  •  
21-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Alzheimer
Naar schatting hebben 20 miljoen mensen wereldwijd de ziekte van Alzheimer, een ernstige vorm van dementie. De ziekte maakt een patiënt niet alleen vergeetachtig, er ontstaan ook problemen met coördinatie, vergeetachtigheid, zelfstandig handelen en andere geheugenstoornissen.
In Nederland zijn er ruim 260.000 dementerenden, 70 procent van hen heeft Alzheimer. De ziekte is ongeneeslijk, zodra iemand ziek wordt ligt de gemiddelde levensverwachting op tien tot vijftien jaar.

Kunstmatige intelligentie

Ondanks dat de ziekte niet te genezen is, wordt er op onderzoeksgebied vooruitgang geboekt. Onderzoekers van de Universiteit van Bari hebben een techniek ontwikkeld om Alzheimer te ontdekken voordat symptomen zich manifesteren. De techniek gebruikt een door de onderzoekers ontwikkeld algoritme dat MRI-scans analyseert, om zo veranderingen in de hersenstructuur te ontdekken. Het algoritme leerde gezonde en zieke hersenen van elkaar te scheiden door hersenscans te analyseren waarvan bekend is of deze door Alzheimer zijn getroffen.
In Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar de rol die kunstmatige intelligentie kan spelen bij het beoordelen van scans. 'Het gaat daarbij om een ondersteunende functie,' vertelt professor Marcel Olde Rikkert van het Radboud UMC. 'Niet om de diagnosestelling over te nemen. MRI is namelijk niet de gouden standaard.' 

Diagnose

De onderzoekers hopen door hun nieuwe techniek Alzheimer te ontdekken tot tien jaar voor de eerste symptomen. Bij de 148 onderzochte hersenen lukte het om in 86 procent van de gevallen de juiste diagnose te stellen. Volgens de onderzoekers kan een tijdige diagnose helpen de ontwikkeling van de ziekte te vertragen, door al vroeg medicatie toe te dienen en door de levensstijl van de patiënt aan te passen.
'Een tijdige, passende diagnose is voor patiënten en naasten het meest van belang,' legt Olde Rikkert uit, 'o m te begrijpen wat er aan de hand is en hierop te kunnen anticiperen, begeleiden, educatie te bieden en zorg te regelen.'
Naast het aanpakken van Alzheimer hopen de onderzoekers de techniek verder te ontwikkelen om zo ook andere hersenziekten zoals Parkinson in een vroeger stadium te ontdekken.

Wereld Alzheimer Dag 2017

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Op de site  van Alzheimer Nederland is alles te vinden over initiatieven en activiteiten die vandaag en de komende dagen worden georganiseerd om aandacht te vragen voor de ziekte.
ONZE THEMAPAGINA WETENSCHAP IS HIER TE VINDEN.
KLIK HIER OM VERDER TE LEZEN OVER HET THEMA GEZONDHEID.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor