Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overleden

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Van der Laan
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond overleden op 62-jarige leeftijd. Dat meldt de gemeente Amsterdam.
Op 18 september liet hij de inwoners van zijn stad weten dat hij was uitbehandeld en dat hij daarom zijn taken neerlegde. Hij wilde meer tijd hebben voor zijn gezin. Al zijn taken werden overgenomen door loco-burgemeester Kajsa Ollongren, aan wie hij sinds zijn diagnose begin 2017 al verschillende werkzaamheden had overgedragen.
Van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 nam hij het initiatief tot een eigen advocatenkantoor (Kennedy Van der Laan). Hij verbrak de banden met dit kantoor toen hij in 2008 tussentijds aantrad als minister van Wonen, Wijken en Integratie. In deze functie maakte Van der Laan zich onder meer sterk voor de aanpak van achterstandswijken in de grote steden van Nederland en voor de inburgering en integratie van nieuwe Nederlanders. Van der Laan is sinds 1976 lid van de Partij van de Arbeid. Namens de PvdA zat hij acht jaar lang in de gemeenteraad van Amsterdam (van 1990 tot 1998). En vanaf 1993 deed hij dat als fractievoorzitter.
De huidige burgemeester werkte als politiek assistent voor wethouder Jan Schaefer. Als advocaat toonde Van der Laan, die vele grote bedrijven en instellingen tot zijn cliënten mocht rekenen, grote maatschappelijke belangstelling en zette hij zich vaak in voor huurders, kleine maatschappelijke organisaties en mensen aan de zijlijn van de samenleving. Van der Laan trad talloze malen formeel en informeel op als mediator in allerlei conflicten. Daarnaast had hij tot zijn aantreden als burgemeester van Amsterdam zitting in het bestuur van verscheidene maatschappelijke, culturele en commerciële organisaties, vooral in Amsterdam, zoals het Verzetsmuseum Amsterdam, het weekblad De Groene Amsterdammer en kindercircus Elleboog.
Op 7 juli 2010 werd Van der Laan geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. In 7 jaar tijd is hij uitgegroeid tot een zeer gerespecteerd en zeer geliefd burgervader. Het sloeg dan ook in als een bom, toen hij begin dit jaar een brief schreef aan alle Amsterdammers waarin hij bekend maakte dat hij kampt met een levensbedreigende ziekte. Meteen daarna volgden steunbetuigingen aan zijn adres, vanuit alle hoeken van de samenleving. 
Toen Van der Laan zijn taken als burgemeester van de hoofdstad neerlegde, op 18 september, was zijn voorganger Job Cohen 's avonds te gast bij Pauw.  Toen spraken we over de burgemeester Van der Laan:
Kamp Seedorf x Van der Laan
Streetart van Kamp Seedorf op de Wibautstraat in Amsterdam: "Damsko strijder!"
Een groot #burgemeester is ons ontvallen. Een verlies voor heel het land.
Sterkte, #Amsterdam !
Rust zacht, #Eberhard van der Laan. #RIP pic.twitter.com/QmpS8mKhoL
Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het overlijden van burgemeester Van der Laan https://t.co/gIpwlbWsi1 pic.twitter.com/FhjDIW7XrT
Vlag halfstok bij Algemene Zaken ivm overlijden burgemeester #VanderLaan
Plasterk: 'Fantastische vent.' pic.twitter.com/nPc3k83DqK
Intens verdrietig over overlijden Eberhard van der Laan. Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Ons hart is bij zijn gezin. → https://t.co/wBt5jWIfNf
Hartverwarmend uitzicht op het stadhuis. pic.twitter.com/Xp6fGWHuHI

Je kunt hier je medeleven betuigen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor