Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Controverse om de Saoedische playboy die Rihanna zoende

  •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
teaser pauw

Hassan Jameel (29) is erfgenaam van een vooraanstaande Saoedische zakenfamilie. Vorige week werd hij op de gevoelige plaat vastgelegd tijdens een hevige zoenpartij in een Spaans zwembad, met niemand minder dan popzangeres Rihanna. Een buitenechtelijk uitstapje dat in zijn streng islamitische thuisland voer is voor discussie.

Jameel is vicevoorzitter en vicepresident van Abdul Latif Jameel, een bedrijf dat het monopolie bezit op de verkoop van Toyota-auto’s in het Midden-Oosten. Vermoedelijk onderhoudt de familie Jameel (geschat vermogen: 1,5 miljard dollar) banden met het Saoedische koningshuis. 

In Saoedi-Arabië is de soennitische islam de staatsgodsdienst en is het rechtsstelsel gebaseerd op de sharia. Een van de conservatieve geestelijken in het land, Assim Al-Hakeem, beantwoordde op Twitter de vraag ‘moet een Saoediër niet bestraft worden voor zulk oneerbaar gedrag?’.

In Islam, this is hanging out! Fornication known in Arabic as Zina is when he takes her to "fourth base"! Third base is not Zina https://t.co/yLSIGi9NO8

Or is it envy because you are not in his trunks, I mean shoes? Grow up and focus on what gets you closer to Allah instead of this rubbish! https://t.co/UhjTrObFbx

Al-Hakeem, zo schrijftTrouw, is een notoir voorstander van de doodstraf van afvalligen. Zijn antwoord op Twitter lijkt te suggereren dat hij geen straf voorschrijft voor Jameel. Hoogst merkwaardig.

Het gevolg: Twitteraars en Instagrammers verwerpen de dubbele maat waarmee geestelijk leider Al-Hakeem hier meet. Een jonge Saoedische prominent krijgt geen straf, terwijl ieder ander honderd stokslagen kan verwachten?

Een scherpere bewoording van deze hypocrisie komt van de online activist die publiceert onder de naam Mizan the Poet.

In Saoedi-Arabië zijn vrouwen tweederangs burgers. Ze hebben bijvoorbeeld niet dezelfde rechten om te scheiden, te trouwen en voogdij op te eisen als mannen. Saoedische vrouwen mogen niet zelfstandig autorijden. Overspel en buitenechtelijke gemeenschap zijn, voor zowel mannen als vrouwen, strafbaar in het Arabische land. En de Saoedische adel ontspringt daarin niet altijd de dans, bewijze de executie van de 19-jarige prinses Misha’el Bint Fahd in 1977. Zij pleegde overspel en kreeg de kogel.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor