Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Amerikaanse president wint misschien wel de Nobelprijs voor de Vrede

  •  
01-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald Trump
Verdient de Amerikaanse president de Nobelprijs voor de Vrede? Als het aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ligt wel. Hij bedankte Trump herhaaldelijk voor zijn rol bij de toenadering tussen de twee Korea’s.

Volgens hoogleraar Korea Studies Remco Breuker heeft Donald Trump inderdaad een rol gespeeld. “Trump heeft bijgedragen aan de snelheid waarmee Noord-Korea aan de onderhandelingstafel aanschoof”, zei hij gisterenavond bij Pauw. De gesprekken zouden mede tot stand gekomen zijn door de Amerikanen geïnitieerde sancties en opgevoerde druk.


Zijn aanhangers gunnen Trump de prijs in ieder geval. Tijdens een bijeenkomst in Michigan riepen zij: ‘Nobel, Nobel, Nobel!’ “That’s very nice, thank you. That’s very nice”, reageerde een zichtbaar gevleide Trump. “I just want to get the job done.”
Het is opvallend dat de Zuid-Koreaanse president nu zo lovend is over de rol van Trump bij de onderhandelingen. Tijdens zijn campagne zei hij nog dat “Zuid-Korea een diplomatie moet aannemen waarin nee kan worden gezegd tegen de Amerikanen”. De Zuid-Koreaanse president, die in mei 2017 verkozen werd, wilde zich in zijn buitenlandbeleid onafhankelijker opstellen ten opzichte van de Verenigde Staten (VS).

Een paar maanden terug zagen veel Zuid-Koreanen de president van Amerika als roekeloze leider. Trump dreigde met ‘fire and fury’ als Noord-Korea niet zou ophouden met dreigementen.

“Nu zijn de Zuid-Koreanen ‘voorzichtig optimistisch’ over Trump”, zegt Jeroen Visser. Hij is correspondent in Japan en Zuid-Korea met als standplaats Seoul. “Zowel mensen in het linkse als rechtste politieke spectrum laten zich positief uit over het optreden van Trump. Ook in de kranten wordt er voornamelijk gunstig over hem bericht.”
handdruk
Visser bekeek ‘de historische handdruk’ van afgelopen vrijdag op een groot scherm bij het stadhuis in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. De wereld stond daar verrassend genoeg niet stil vanwege de ontmoeting. “Er waren mensen die vrij hadden genomen van hun werk voor dit moment, maar de meesten gingen gewoon door met hun leven”, vertelt Visser.

Soms is het buitenland meer gefascineerd door de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea dan de Zuid-Koreanen zelf. “Wij vinden het misschien een historisch onrecht dat Noord- en Zuid-Korea gescheiden zijn, maar met name voor de jonge Zuid-Koreanen is Noord-Korea inmiddels ‘gewoon een ander land’.” Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de jonge Zuid-Koreanen geen behoefte heeft aan een herenigd Korea.

Dat neemt niet weg dat de Koreanen blij zijn met deze gesprekken. “Het allerbelangrijkste is veiligheid. Deze gesprekken leiden in ieder geval tot minder spanningen.”

Of de handdruk van afgelopen vrijdag de weg naar vrede en hereniging plaveit, is moeilijk te zeggen. “We moeten niet vergeten dat Noord-Korea al sinds de jaren ’90 onderhandelt over kernwapens. Dat heeft tot nu toe niet tot vrede geleid. Praten is beter dan vechten. Dat is in ieder geval zeker.”
Het hele gesprek met hoogleraar Korea Studies Remco Breuker bij Pauw zie je hier:


Meer nieuws van Pauw? Klik hier!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor