Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Duitsers voelen president Erdogan aan de tand in aanloop naar G-20-top

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Recep Tayyip Erdogan
President Recep Tayyip Erdogan is zaterdag één van de wereldleiders die deelneemt aan de G20-top in Hamburg. In aanloop naar komend weekend interviewde het Duitse Die Zeit de Turkse leider over journalistiek, de media en zijn imago in Duitsland 
Ook wordt de Turkse leider gevraagd naar het opsluiten van Duitse journalisten, de PKK, de relatie met Merkel, de toetreding tot de EU en de spanningen in het Midden-Oosten.

Dictator

Vindt Erdogan zichzelf een dictator? Nee, is het korte antwoord. De Europese Unie is overduidelijk een andere mening toegedaan. Vandaag heeft een meerderheid van het Europees Parlement in Staatsburg geëist dat de EU de onderhandelingen over de toetreding van Turkije stopzet, als het land verder afdrijft van Europese democratische waarden.
Het interview van Zeit biedt weinig perspectief op een ommekeer. Gevraagd naar het grote aantal journalisten achter Turkse tralies, waaronder Duitse journalisten, antwoordt Erdogan ontkennend. Hij strooit met cijfers die het tegendeel bewijzen. Hij beweert dat de opgesloten journalisten en de mensen die hun baan hebben verloren, omdat ze verdacht zijn van deelname aan de couppoging vorig jaar, schuldig zijn aan hun misdaden. De Turkse president beroept zich simpelweg op andere bronnen dan de Duitse pers en deze bronnen beweren het tegenovergestelde. 

De PKK

Op de vraag of Erdogan denkt dat Turkse rechtbanken onafhankelijk zijn antwoordt hij met een uitgebreide tegenvraag:
"Er wonen meer dan drie miljoen Turken in Duitsland. Waarom verhinderen de Duitse autoriteiten mij, als president van Turkije, hen te ontmoeten en met hen te praten? Waarom staan ze het mij niet toe? Hoe kun je dat uitleggen? Waar is de vrijheid van meningsuiting? Waar is de vrijheid van denken? En terwijl je het staatshoofd van een land weigert te spreken, mogen PKK-leden (Koeridische Arbeiders Parij) redelijk gemakkelijk spreken en demonstreren in Duitsland. Wij mogen zelfs niet via video's onze stem doen gelden, want de toegang tot onze links zijn verboden door het Hooggerechtshof. Wat is daar eerlijk aan? Ondanks dat de PKK als een terroristische organisatie geldt binnen de EU, mogen deze mensen vrijuit demonstreren in Duitsland; ze kunnen bijeenkomsten organiseren en geld ophalen. Hoe kan dat zijn?", aldus een verontwaardigde Erdogan.

Handel met Duitsland

Er zijn momenteel 80 duizend Turkse bedrijven in Duitsland die 480 duizend werknemers van werk voorzien. "Dat kun je niet negeren", volgens Erdogan. Daarom moeten de twee handelsnaties samen blijven werken, volgens het Turkse staatshoofd. "En nu gaan we naar de G20-top in Hamburg en we hebben gezegd dat we daar graag onze landgenoten ontmoeten, maar de Duitse autoriteiten hebben orders gegeven dat ik niet mag spreken. Wat voor mentaliteit is dat? Dat is extreem lelijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Duitsland pleegt zelfmoord. Politieke zelfmoord."
Duitsland moet deze 'fout' rechtzetten in zijn ogen. "Natuurlijk, Duitsland moet deze fout recht zetten. Het is een probleem dat ze mij niet toestaan mijn ideeën te delen met mijn burgers. OK, als Duitsland dit niet recht zet, dan niet. Dan zal ik niet spreken. Dan neem ik deel aan de G20-top, zeg wat ik moet zeggen en keer terug naar huis. Maar ze kunnen mij het zwijgen niet opleggen! Ik spreek op de Turkse televisie en dat wordt ook in Duitsland uitgezonden. Ze zouden ook deze uitzendingen moeten blokkeren in Duitsland!"
Erdogan Zeit

Angela Merkel

President Erdogan zegt ondanks alle hinder en animositeit met ons buurland, geen problemen te hebben met Bondskanselier Angela Merkel: "Ik heb geen problemen met haar. Bij de NAVO-top, heb ik haar ontmoet en met haar gesproken. We zullen ook nu een face-to-facegesprek hebben. We zullen vele kwesties bespreken. Ik zal het terrorisme-probleem bespreken, over manieren hoe Europa dit probleem kan aanpakken en wat we als NAVO-landen kunnen doen. Ik heb geen probleem met mevrouw Merkel, zij heeft geen uitspraken gedaan over mij, maar helaas hebben haar coalitiepartners dat wel gedaan."
Merkel heeft tegenover Zeit laten weten dat ze in harmonie met de Duitse Turken wil samenleven, dat is heel belangrijk voor haar. Ze zei dat ze niet wil afzien van de eis tot vrijlating van de Turkse journalisten die onterecht vastzitten in Turkse cellen. "Die eis weegt zwaar op de relatie tussen onze twee landen," aldus de Bondskanselier.
Erdogan tegenover de Duitse interviewers: "Denk je dat wij onze rechters orders opleggen?"
Interviewer Giovanni di Lorenzo: "Als de Turkse rechtspraak daadwerkelijk onafhankelijk zou zijn, waarom zei u dan dat Deniz Yücel (in Turkije opgepakte journalist) niet wordt vrijgelaten zo lang u president bent?"
Erdogan: "Kijk, we kunnen absoluut geen orders geven aan onze rechters. Turkije is een rechtsstaat. Als hij (Yücel, red.) onschuldig is, zal hij worden vrijgelaten. Als hij schuldig is, zal de wet ervoor zorgen dat een soortgelijk vonnis zal worden voltrokken."

De NAVO en De EU

Vervolgens spreekt Erdogan over de relatie met de NAVO en de gewenste toetreding tot de Europese Unie (EU). "De NAVO is altijd eerlijker geweest tegen ons dan de EU. De EU maakt het ons al sinds 1963 moeilijk. En nog steeds laten ze ons wachten bij de deur. Maar we hebben geduld. We zijn niet zomaar een landje. We hebben een diepgewortelde traditie in ons land die ervoor zorgt dat we niet snel emotioneel reageren. Voordat we een stap ondernemen gaan we in beraad en berekenen we de uitkomst".
Angela Merkel en Erdogan

Saoedi-Arabië en Al Jazeera

Dan komen de spanningen in het Midden-Oosten ter sprake. Het ultimatum van dertien punten dat Saoudi-Arabië aan Qatar heeft opgelegd, is maandag met twee jaar verlengd. Wat is Erdogan's visie op deze spanningen? "Wat wordt gedaan tegen Qatar is in strijd met internationaal recht. Punt nummer 13 gaat ook Turkije aan: de bases die we daar bouwen moeten worden gesloten. Dat toont een gebrek aan gesprek voor ons én voor Qatar. In 2014 tekende we een defensieverdrag met Qatar. Ik heb dezelfde deal aangeboden aan Saoedi-Arabië, maar ze hebben het geweigerd.
"En punt drie bijvoorbeeld, het sluiten van televisiestation Al Jazeera . Wat voor persvrijheid is dat? Zoiets is absurd. Wij zullen Qatar alle hulp bieden die we kunnen, want we delen dezelfde waarden, hebben een goed relatie en kunnen niet stil blijven tegenover zoveel onrecht. We zullen aan de kant blijven staan van het slachtoffer van de wet. In deze regio vol crises, kunnen we niet voor nog meer crises zijn."

Meer over:

eu, turkije, erdogan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor