Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De overheid moet eigen cryptomunt invoeren

  •  
24-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
DSB-coin
De Nederlandse overheid zou er wellicht goed aan doen werk te maken van het uitgeven van een eigen cryptomunt. 'Het huidige monetaire systeem stamt uit de 20e eeuw', zei Rutger van Zuidam van software-ontwikkelaar Dutchchain. 'Uit de tijd voor internet. Het maakt gebruik van papier om vertrouwen te regelen. Dat systeem voldoet niet meer. We hebben een nieuw systeem nodig.'
Ook Follow the Money-journalist Thijs Bollen ziet in cryptomunten een uitstekend alternatief voor ons vertrouwde giraal geld, meldt het AD : 'Giraal geld staat aan de basis van de instabiliteit van ons financiële stelsel. Het is gebaseerd op schulden. Giraal geld wordt niet door een publieke instantie uitgegeven, maar door banken. Als de bank omvalt, ben ik mijn geld kwijt. Cryptomunten staan op naam. Dat ben ik niet kwijt als de tegenpartij omvalt.'

Zweden en Rusland voorhoedelopers

Mogelijk introduceert de Zweedse overheid dit jaar al een eigen cryptomunt, de e-Krona en de Russen overwegen een digitale roebel. Op die manier kunnen ze  onder meer sancties van de EU en de VS omzeilen.
In die hoorzitting kregen zowel verschillende partijen de kans hun mening te delen met de politiek. Mensen uit de cryptosector deden hun best om te wijzen op de gigantische kansen die cryptomunten en onderliggende blockchain-technologie bieden. Critici, waaronder de toezichthouders, wijzen op de grote risico's die beleggingen in bitcoins en andere munten met zich mee brengen. 

Toezicht op crypto

Kamerleden, zoals Roald van der Linde (VVD), maken zich zorgen over traditionele vragen die te maken hebben met vertrouwen en toezicht. Twee kernwoorden als het gaat om de economische stabiliteit. Van der Linde: 'Als nu de bitcoin instort en mensen raken al het geïnvesteerde geld kwijt, dan bestaat het risico dat we er helemaal mee stoppen.' Hij zou graag zien dat de toezichthouders aangeven op welke punten betere regulering nodig is.


DNB is voorzichtig

Er lopen momenteel een aantal experimenten met een overheids-cryptomunt, genaamd 'De DNB-coin'. Dat liet De Nederlandse Bank (DNB) weten tijdens de hoorzitting.  DNB komt tot de voorlopige conclusie dat de munt technisch gezien nog niet goed functioneert. Een zwak punt is bijvoorbeeld de transactiesnelheid, die te laag is. 'We kijken er met onze collega centrale banken wel naar', geeft hoofd betalingen Petra Hielkema aan. 'Maar het gaat iets doen met de stabiliteit van het financiële systeem. Er zijn allerlei vragen die nog niet beantwoord zijn. Daarom zijn we heel kritisch over de vraag of centrale banken zelf al een digitale munt moeten uitgeven.'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor