Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De strijd tegen de smartphone

  •  
02-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Smartphones
De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan. In het openbaar vervoer, in de schoolklas, op werk op straat: overal zie je mensen met hun telefoon in de hand. De toestellen worden almaar geavanceerder en toegankelijker voor een groter publiek. Maar steeds vaker verschijnen in de media berichten over de schaduwzijde van dit grote succes.

Ongekende groei in gebruik

85 procent van de Nederlanders had in het derde kwartaal een smartphone.  De groei van smartphonebezit, uitgedrukt in smartphonepenetratie,  lijkt nu af te vlakken. Dat blijkt uit de meest recente TP:Basics-editie die inzoomt op de smartphonepenetratie in Nederland. De smartphonepenetratie lag twee jaar geleden 16 procentpunten lager, met een smartphonepenetratie van 69 procent. Sindsdien is het aandeel Nederlanders met een smartphone continu gestegen, tot en met in het vierde kwartaal van 2015 een penetratie van 85 procent. Dit blijkt uit cijfers van marketingfacts.nl.
De groei vlakt dit jaar af, maar de smartphone maakte door de jaren heen een grootse opmars. Die is te verklaren, want de apparaten stellen ons in staat altijd en overal bereikbaar te zijn en we kunnen er praktisch alles mee dat ons hart begeert. Het is een waar digitaal Zwitsers zakmes. Maar steeds vaker zien we dat het enorme succes van het apparaat een schaduwzijde heeft.

Slapeloosheid en stress

EenVandaag constateert deze week dat het aantal kinderen dat wordt doorverwezen naar speciale slaappoli’s vanwege ernstige slaapstoornissen de afgelopen tijd fors is toegenomen. In het geval van middelbare scholieren is in sommige slaapcentra zelfs een stijging te zien van 80 procent. Voor de basisschoolkinderen zijn in slaapcentra de verwijzingen toegenomen met 50 procent, dat toont  nieuw onderzoek van de Vereniging Kind & Slaap.
Het actualiteitenprogramma constateert eveneens 'dat we steeds vaker smartphones en tablets gebruiken, waarvan we weten dat dit slecht is voor het slapen. Deze beeldschermen hebben de afgelopen jaren een steeds prominentere plek heeft weten te veroveren in veel huishoudens. Als volwassenen staren we al steeds langer naar het beeldscherm maar voor kinderen en jongeren geldt dat nog veel meer'. 
Hoe je als gezin met dit nieuwe dilemma om kan gaan en wat voor impact de smartphone op de gezondheid van onze kinderen heeft, laat EenVandaag zien in een reportage.
Pubers en hun smartphone: vader Frans vindt het 'niet normaal' wat zijn kinderen er allemaal op doen.⬇️ https://t.co/tVA8OwNT6o pic.twitter.com/FgwrmJqJyn

Smartphoneverslaving

Dat smartphones moeilijk zijn om te laten liggen weten we al een tijdje, want een smartphone kan net zo verslavend zijn als een sigaret. In je hersenen werken beide verslavingsprocessen hetzelfde en zo'n verslaving - zij het nieuwe fenomeen - is niet onschuldig. Er wordt, zeker in vergelijking met een alcohol- of drugsverslaving, lang niet zo veel aandacht aan geschonken.  
Veelvuldig smartphonegebruik heeft invloed op je stressniveau, je nachtrust en je concentratie. Dat beschrijft Wouter van Noort in zijn boek Hoe de smartphone ons leven beheerst. (Lees ook 'Zo werkt een smartphoneverslaving')

Tweede Kamer: 'appen in de auto is een misdrijf'

Ook in het verkeer blijken onze telefoontjes ons meer bezig te houden dan ons lief is. Vorige week kreeg een vrouw op Texel een taakstraf van 120 uur opgelegd en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar. Zij had vorig jaar maart de 21-jarige fietser Yannick Frijns doodgereden. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden gevangenisstraf, omdat de bestuurder zou hebben 'geappt' op het moment van het ongeluk. De rechter achtte deze beschuldiging, ook na controle van haar telefoon, onbewezen.
Afgelopen donderdag zat de vader van Yannick bij ons aan tafel, samen met voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee om te praten over de gevaren van appen achter het stuur. 
Die dag presenteerde de VVD het plan om appen achter het stuur als misdrijf te bestempelen. Het wordt het een stuk gemakkelijker om mensen zwaar te bestraffen zodra in de wet wordt opgenomen dat het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur een misdrijf is.

'Hele generatie in de vernieling'

De Amerikaanse psychologe Jean M. Twenge is zeer uitgesproken over de negatieve invloed van de smarthone door te stellen dat het apparaat een volledige generatie de vernieling in helpt. "Deze generatie jongeren dreigt op te groeien tot solistische, depressieve mensen zonder sociale vaardigheden. Allemaal door het excessief gebruik van smartphones." Lees hier verder.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor