Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De werkkamer van Rick Nieman

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
680 keer bekeken
  •  
Rick Nieman header
Tv-presentator Rick Nieman (52) begon zijn journalistieke carrière als journalist bij een klein programma over Europa. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen talkshow.
Door: Merle te Molder
Nieman zit op zijn vaste plek aan tafel tussen kranten, tijdschriften, een laptop en zijn iPad. Drie jaar geleden verruilde hij zijn werkplek bij de redactie van RTL Nieuws in Hilversum voor deze werkkamer. “Ik kan heerlijk zitten pielen hier.” Na jarenlang nieuwslezer te zijn geweest, heeft hij nu zijn eigen talkshow op de zondagmorgen.
Rick Nieman artikel
De journalist begon zijn carrière bij European Business Weekly als financieel verslaggever. Op zijn 24e ging hij aan de slag bij CNN in Londen. Van 1996 tot 2015 presenteerde hij het RTL Nieuws. Dat hij journalist wilde worden, wist hij altijd al. “Het is een soort ingeboren nieuwsgierigheid. Journalistiek is de legitimatie daarvan, want je mag alles vragen.”
Door het internet gaat alles sneller, vlugger en ‘geopinieerder’ dan toen hij begon. “Mensen lezen nog wel longreads en kijken naar documentaires, maar in discussies kan een halve kop of quote genoeg zijn om van leer te trekken tegen alles en iedereen.”
Om dit te illustreren haalt de presentator de zaak aan van Shirin Musa, directeur van een vrouwenrechtenorganisatie. Zij wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens smaad. “Je ziet dat veel mensen daarover onmiddellijk stelling nemen: ze zijn voor of tegen haar. Volgens mij zijn die meningen niet altijd gebaseerd op de inhoud, maar aan wiens kant je gevoelsmatig staat. Als je iets echt belangrijk vindt, probeer dan goed uit te zoeken wie er gelijk heeft.”

Hoe belangrijk zijn meningen in een talkshow?

“Een talkshow is natuurlijk niet de plek voor nuance en overeenstemming. Ik presenteerde in het verleden ‘Nieuws aan tafel’ (van 2000 tot 2003, red.). Daar gold: hoe tegengestelder de meningen, hoe beter. Dat levert toch het meeste vuurwerk op. In die tijd begon de polarisatie na een relatief rustige periode met twee paarse kabinetten. Het was interessant om te zien hoe meningen die heel lang niet geventileerd waren opeens naar boven kwamen. We zaten aan tafel met mensen als Theo van Gogh, Pim Fortuyn en Leon de Winter. Na een tijdje had ik het ook wel gezien. Bij WNL op Zondag hebben we relatief veel tijd voor gesprekken, daardoor kan je genuanceerder zijn.”

Is het werk wat je doet nog spannend na al die jaren?

“Ja, het is en blijft een interessant vak. Ik zou stoppen als ik erop uitgekeken was. Ze zeggen weleens: ‘Journalistiek is de eerste versie van de geschiedenis.’ Je hebt het gevoel dat je midden in maatschappelijke ontwikkelingen zit.”
“Vorige week sprak ik met Jeroen na de uitzending over ons vak. We zeiden tegen elkaar dat je niet moet relativeren. Jeroen gebruikt wel vaker het voorbeeld van een aangespoelde walvis. Als er vandaag een walvis aanspoelt, is dat het belangrijkste van de wereld op dat moment. Dan moeten er gasten aan tafel zitten die over die walvis kunnen praten. Terwijl je er in je vrije tijd waarschijnlijk je schouders bij op zou halen. Je moet niet relativeren. Dat is een belangrijke les, haha.”

De omroep WNL noemt zichzelf ‘vrolijk rechts’. Is ‘rechts’ normaal gesproken verdrietig?

“Haha, nee. Ik vind het een grappige term. En een rake. Het gaat om vrolijk rechts vergeleken met boos rechts, denk ik. Ik vind het onderscheid tussen gematigde rechtse partijen zoals het CDA, de VVD en de ChristenUnie en de minder gematigde partijen zoals de PVV en in a way FvD, belangrijk. Vooral de PVV is wat bozer rechts. Dat was denk ik het onderscheid dat we wilden maken. WNL is een omroep die tegenwicht biedt aan de linkse omroepen die heel lang hebben gedomineerd. BNNVARA levert De Wereld Draait Door en PAUW. Dat zijn de plekken waar opinie wordt gemaakt. Wij proberen wat tegenwicht te bieden.”

Is het lastig om politici te interviewen?

“Het is in ieder geval belangrijk. Bij De Wereld Draait Door hebben ze gezegd dat ze liever over, dan met politici praten. Dat snap ik wel, maar ik wil ook graag met politici zelf praten. Het zijn de mensen die beslissen over dingen die jou en mij aangaan.”

Wat vind je ervan dat het privéleven van politici steeds vaker onderwerp van gesprek is in de media?

“Ik vind het moeizaam. Het gedoe rondom Pechtold en zijn vermeende affaire was een nieuw dieptepunt. Het probleem is: als je het over het privéleven van politici wilt hebben, moet je je erin verdiepen. Dan onderscheid je je niet van de Privé of de Story natuurlijk. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling. Straks gaat niemand wiens levensgeluk hem of haar een beetje dierbaar is de politiek nog in. Misschien is het een beetje braaf, maar bij WNL op Zondag besteden we geen aandacht aan dit soort dingen. Wij kiezen voor vrolijke dingen.”

PVV-leider Geert Wilders zei ‘ja’ tegen je interviewverzoek tijdens de verkiezingscampagne van 2017. Waarom deed hij dat?

“Ik had hem eerder geïnterviewd toen ik nog werkte voor RTL. We spraken toen onder andere over zijn beperkte vrijheid. Wilders mag bijvoorbeeld geen auto meer rijden, wat hij erg jammer vindt. Hij vertelde me hoe hij een keer zijn Audi uit de garage haalde en onder begeleiding van beveiligers ging racen op een circuit. Daar werd veel om gelachen. De tweede helft van dat gesprek was serieuzer. Ik stelde hem zo’n soort interview voor. Daar voelde hij wel wat voor, dus hij zei ‘ja’.”

Het interview kreeg vervolgens veel kritiek, omdat je te mild zou zijn geweest. Je zou Wilders te ‘normaal’ behandeld hebben.

“Klopt. Een Volkskrantrecensent schreef dat je Wilders niet kan interviewen als een normaal politicus, omdat hij dat niet is. Ik vind juist dat je Wilders niet anders mag interviewen dan Rutte of Marijnissen of wie dan ook. Je moet iedereen op dezelfde manier interviewen. Mensen verwachtten blijkbaar dat je Wilders’ kop er na vijf minuten aftrekt bij zo’n exclusief interview.”

Toen je in 2015 stopte als nieuwslezer bij RTL zei je dat je veel projecten wilde gaan doen met je vrouw Sacha de Boer.

“Er is minder van terechtgekomen dan ik wilde. We zijn in 2016 samen naar Amerika geweest. Daar heb ik een essay geschreven. We zijn ook naar Cyprus geweest voor de National Geographic, maar we zijn eigenlijk gewoon te druk met andere projecten. Sacha is veel in het buitenland. Ik ben de afgelopen zomer naar Italië geweest voor een serie over de politieke en economische staat van het land. Dat was super interessant. Ik ben ook bijna klaar met de derde reeks afleveringen van het programma ‘Haagse Lobby’. Dat komt vanaf november weer op de buis.”

Heb je nog ambities?

“Ik zou Louis van Gaal wel graag willen interviewen. En verder… Zolang ik af en toe een tijdje naar het buitenland mag en mooie programma’s mag maken als WNL op Zondag ben ik ontzettend blij.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor