Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Deze jonge atleten hebben overal schijt aan maar winnen ondertussen wel Olympisch eremetaal

  •  
20-02-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Chloe Kim
Terwijl we het in Nederland druk hadden met het matchfixing schandaal rondom Jillert Anema en de verloren 10 kilometer van Sven Kramer, had de VS het druk met drie jonge atleten die een hoop stof doen opwaaien, maar ondertussen wel Olympische glorie behaalden voor de stars and stripes

Red Gerard (snowboarder, 17 jaar)

De 17-jarige snowboarder Red Gerard won afgelopen week de eerste gouden medaille voor de VS, tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Maar het had niet veel gescheeld of hij had nooit aan de start gestaan van het onderdeel slopestyle, waarop hij uiteindelijk zou zegevieren. Zijn kamergenoot, de snowboarder Kyle Mack, moest hem wakker maken nadat hij door zijn wekker heen was geslapen. De avond daarvoor was hij bij zijn Netflix-serie in slaap gevallen. Toen hij uiteindelijk wakker werd, ontdekte hij dat hij zijn jas niet meer kon vinden, dus moest hij er eentje van zijn kamergenoot lenen.
Maar goed, in zijn voordeel: hij haalde de Olympische strijd net op tijd. Uiteindelijk begon hij als laagst geklasseerde aan zijn derde en laatste run. Zijn beslissende optreden in deze run leverde hem uiteindelijk Olympisch goud op en ook het eerste goud voor de VS. Daarmee werd hij ook nog eens de jongste goudenmedaillewinnaar uit de Amerikaanse snowboard-geschiedenis.
Na zijn overwinning verscheen Gerard op de nationale televisie en dropte daar in een interview een welgemeend 'holy fuck' - 'the f-bomb' zoals de Amerikanen aan zijn woorden refereren. Een doodzonde in het puriteinse Amerika. Zelfs na de vertraging op live-televisie slaagde het netwerk er niet in de censuurknop tijdig in te drukken. Hopelijk keek zijn moeder niet mee. 

Adam Rippon (kunstschaatser, 28 jaar)

De 28-jarige Olympische kunstrijder Adam Rippon had schoon genoeg van de bakken aan hatelijke commentaren die hij dagelijks over zich uitgestort kreeg en trakteerde zijn kwelgeesten piekfijn van repliek.  
Hij besloot op alle hatelijke en bevooroordeeld berichten te reageren die hij had ontvangen, terwijl hij zijn land vertegenwoordigde op het ijs. Zijn reactie was haarscherp: 'Aan iedereen die mij op twitter heeft laten weten dat ze hopen dat ik faal: ik heb vele, vele keren gefaald in mijn leven. Maar nog belangrijker: ik heb van elke tegenslag geleerd, ben trots op mijn fouten, ben gegroeid van de teleurstellingen en nu ben ik 'glamazon bitch ready for the runway', so I gues those haters can sashay away .'
FUN FACT: Being true to who you are and not giving a shit about what others think about you is an awesome and liberating thing whether you are gay or not - Sometimes we the gays need to be reminded more often but, LIKE, EVERYONE SHOULD TRY IT, FOR REAL. JUST DO IT.
De atleet, die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit, is inmiddels geprezen door het Amerikaanse magazine Vanity Fair als inspiratiebron. Hij nam ook deel aan de openingsceremonie van de Spelen. Daar zei hij: ' Uitkomen voor de VS is een van de grootste mijlpalen in mijn leven en dat ik dat kan doen als mijn eigen, authentieke persoonlijkheid, maakt het nog veel beter.'
Tonight I walked in the #OpeningCeremony and got to watch my old friend @Yunaaaa light the Olympic flame. Representing the USA is one of the greatest honors of my life and being able to do it as my authentic self makes it all so much sweeter ????????????️‍????????????❤️???? pic.twitter.com/ZypvWkUBjD
Terwijl Rippon deze strijd voerde tegen alle haat en homofobie, won hij ook nog eens Olympisch brons samen men met zijn schaatspartner Mirai Nagasu.

Chloe Kim (snowboarder, 17 jaar)

Met tranen van vreugde stond de pas 17-jarige Chloe Kim op het Olympische erepodium, toen ze goud won op de halfpipe bij de vrouwen. Ze kon haast niet geloven dat ze had gewonnen, de Amerikaan, met Koreaanse roots.  In sommige opzichten is ze net zoals elke andere tiener. Ze houdt van junk food, luistert naar Lady Gaga en houdt van dansen. Het enige wat haar onderscheid van andere tieners is dat ze dat allemaal tegelijk doet, terwijl ze Olympisch goud wint. Letterlijk.
Tijdens haar kwalificaties op de halfpipe, vorige week, haalde ze haar telefoon tevoorschijn tussen de runs door en verstuurde ze een tweet waarin ze zei: ‘could be down for ice Cream.’ De volgende dag tijdens de finale, had ze nog maar één run te gaan, toen ze hetzelfde deed. Ze twitterde: 'Ik wou dat ik mijn sandwich had opgegeten, maar mijn koppige zelf besloot het niet te doen en nu begin ik hongerig te worden.'
Could be down for some ice cream rn — Chloe Kim (@chloekimsnow) 12 februari 2018
Could be down for some ice cream rn
Vervolgens propte ze haar telefoon terug in haar zak, deed een klein dansje op de top van de halfpipe, deed haar oordopjes in en kwam met de beste run op de proppen uit de Olympische geschiedenis bij de op dit onderdeel.
Wish I finished my breakfast sandwich but my stubborn self decided not to and now I'm getting hangry — Chloe Kim (@chloekimsnow) 13 februari 2018
Wish I finished my breakfast sandwich but my stubborn self decided not to and now I'm getting hangry
Nu maakt de jonge snowboarder al een hoop los, ook al is ze nog geen eens van de middelbare school af. Ze wordt nu al door sommigen de beste vrouwelijke border aller tijde genoemd.
I hate crying but I'll give myself a pass for this one. Thank you everyone for the love! Stoked to bring home the gold pic.twitter.com/vxApf1lxbI
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor