Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Dit was het politieke seizoen van PAUW

  •  
20-12-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Het politieke seizoen
Elk seizoen schuiven er verschillende topstukken uit de politiek aan bij Pauw, om te praten over de belangrijkste politieke kwesties, debatten, veranderingen en discussiepunten. Dit seizoen is daarop geen uitzondering. In dit overzicht zijn alle gesprekken over politieke kwesties en thema's van de afgelopen maanden voor u op een rijtje gezet.

Minister Stef Blok over berechten IS-strijders

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vertelde bij PAUW dat hij vindt dat IS-strijders in Irak berecht moeten worden. Dat is namelijk de gangbare procedure: een misdrijf die in het buitenland gepleegd is, moet ook in het buitenland berecht worden. Maar, het rechtssysteem in Irak is moeizaam en er heersen veel problemen. De grote hoeveelheid IS-strijders maken het moeilijk voor het land om elke misdadiger te straffen. Alleen al in Irak gaat het om zo'n 20.000 gevangen strijders. Daarvan zouden ongeveer 1000 uit het buitenland komen.

Rob Jetten over één jaar fractievoorzitterschap van D66

Op 9 oktober was het een jaar geleden dat Rob Jetten fractievoorzitter werd van zijn partij D66. Zijn leiderschap begon toen aan tafel bij Jeroen Pauw. Zijn zenuwen waren zichtbaar, hij werd zelfs 'Robot Jetten' genoemd. Het gesprek eindigde toen met de gedenkwaardige tekst: ‘Heb je zelf het idee dat je antwoord geeft op mijn vragen?’ Een jaar later praatte de fractievoorzitter bij PAUW over hoe hij terugkijkt op zijn eerste jaar als leider van D66.

Dilan Yesilgöz over het terughalen van Nederlandse IS’ers

Het Turkse leger begon op 9 oktober een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische strijdkrachten in dat gebied. Veel buitenlandse aanhangers van IS ontsnapten uit de gevangenis. Het wel of niet terughalen van Nederlandse IS’ers uit Syrische gevangenkampen in het onveilige gebied zette de verhoudingen binnen de coalitie op scherp. 
De VVD wilde geen Syriëgangers terug naar Nederland halen. Maar, bij PAUW veranderde Dilan Yesilgöz, buitenlandwoordvoerder van de VVD, van standpunt: volgens haar moesten kinderen van Syriëgangers wél opgehaald worden door de Nederlandse overheid.

Debat tussen Tjeerd de Groot (D66) en Bart Kemp over stikstof

Dit jaar was Nederland in de ban van de stikstofcrisis. Eén groep was erg veel in het nieuws: de boeren. Tjeerd de Groot (D66) riep het kabinet namelijk op de veestapel te halveren, omdat de veeteelt de grootste uitstoter van stikstof is in Nederland. De boeren demonstreerden na deze uitspraak meerdere malen op het Malieveld in Den Haag, met honderden trekkers. Tjeerd de Groot en schapenhouder Bart Kemp, die zijn collega’s opriep om te gaan protesteren, gingen in oktober in debat bij PAUW. Wie weet beter hoe het met de natuur staat, de boeren of de politiek?

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil psychische aandoeningen bespreekbaar maken

Vrijwel iedereen kent wel iemand met een psychische aandoening als een depressie, angst- of paniekstoornis. Er heerst een taboe op, en daarom startte staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in oktober de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’, om te zorgen dat mensen met psychische aandoeningen zich meer durven uitspreken.

In oktober bleek ook dat twee mensen zelfmoord hebben gepleegd, terwijl ze geprobeerd hebben om de zelfmoordpreventielijn 113 te bellen. Dit nummer bleek niet te werken, omdat het nummer (0900-113) gebeld zou moeten worden. Dit zorgde voor veel ophef. Paul Blokhuis sprak bij PAUW ook over deze problemen en luisterde samen met Jeroen naar het antwoordapparaat van de zelfmoordpreventielijn.

Jesse Klaver over het niet behalen van de klimaatdoelen

Het groenste kabinet ooit gaat zijn eigen doelstellingen niet halen, bleek op 1 november uit doorrekeningen van het Planbureau van de Leefomgeving. Het kabinet kondigde meteen extra maatregelen aan, zoals zestig miljoen euro extra subsidie voor warmtepompen en zonneboilers. GroenLinks leider Jesse Klaver vertelde bij PAUW dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan, om de klimaatdoelen alsnog te kunnen halen. Hij stelde onder andere dat grote bedrijven geen CO2-vrijstellingen meer zouden moeten krijgen.

Farid Azarkan en Tanya Hoogwerf over aanpak Marokkanen delicten

Leefbaar Rotterdam wil een speciale Marokkanenaanpak om geweldsdelicten en overvallen tegen blanke ouderen te voorkomen. Volgens raadslid Tanya Hoogwerf kiezen vooral allochtone jongeren doelbewust de ouderen uit. Zij deed in november een voorstel om jonge Marokkanen op het rechte pad te brengen. Farid Azarkan, Tweede Kamerlid van DENK, begreep niets van deze aanpak en vond het ‘niet effectief en oliedom’. Volgens hem ligt het probleem ergens anders. Ze gingen hierover in debat bij PAUW.

Klaas Dijkhoff over de stikstofcrisis en 100 kilometer per uur rijden

De stikstofcrisis hield Nederland het afgelopen half jaar sterk in zijn greep. Mark Rutte noemde het zelfs de grootste crisis in zijn negen jaar als premier. Voor de VVD van Klaas Dijkhoff stond de maatregel om de maximumsnelheid voor automobilisten overdag naar 100 kilometer per uur te verlagen ver onderaan het lijstje. Toch stemde de ‘vroempartij' in met de "rotmaatregel", want uiteindelijk zijn banen belangrijker dan snel rijden. Dijkhoff praatte bij PAUW over de stikstofmaatregelen. Volgens hem was deze maatregel op de korte termijn de beste oplossing om verder te kunnen bouwen in Nederland. 
Volgens Dijkhoff was de maatregel om 100 kilometer per uur te rijden op de korte termijn de beste oplossing, om verder te kunnen bouwen in Nederland. De oplossing zou volgens de fractievoorzitter op de lange termijn zijn om sommige Nederlandse natuurgebieden niet langer te rekenen onder beschermde gebieden. 
Daarnaast staat Nederland er slecht voor wat stikstofuitstoot betreft. In Europa loopt ons land erg achter. Daarom zijn maatregelen volgens Dijkhoff hard nodig.

Tunahan Kuzu over vijf jaar DENK

Vijf jaar geleden werden Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk uit de PvdA-fractie gezet en begonnen ze voor zichzelf. Bij PAUW vertelde Kuzu hoe het ervoor staat met DENK en hoe ze erin geslaagd zijn om van DENK een levensvatbare partij te maken.

Regering in gesprek met de KNVB over racisme in het voetbal

Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins van Sport en minister Ferd Grapperhaus van Justitie gingen in november in gesprek met de KNVB over racisme in het voetbal. Dit naar aanleiding van de racistische spreekkoren die een week eerder tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior te horen waren. Deze waren gericht aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd.

Sinds het incident werd in de eerste minuut van elke voetbalwedstrijd – zowel bij het betaalde als amateurvoetbal – niet gespeeld om een statement te maken tegen racisme.

Bij PAUW waren minister Bruins en directeur betaald voetbal Eric Gudde te gast, om te praten over hoe het gesprek is verlopen en wat de politiek zou kunnen betekenen tegen racisme in het voetbal.

Thierry Baudet over vijf jaar Forum voor Democratie en het belang van Ongehoord Nederland

Forum voor Democratie bestaat vijf jaar. Bij PAUW blikte partijleider Thierry Baudet vooruit op de plannen van de partij. Ook vertelde hij waarom hij denkt dat de nieuwe omroep Ongehoord Nederland noodzakelijk is.

Neelie Kroes, Julia Wouters, Talitha Muusse en Elske Doets in dicussie over het vrouwenquotum

Na vele discussies in politiek Den Haag en aan talkshow- en keukentafels was het dit jaar op 3 december dan zover: De Tweede Kamer stemde voor het invoeren van een bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Aan de vooravond van deze stemming waren vier topvrouwen te gast: Neelie Kroes (oud-politica VVD), Julia Wouters (politicoloog en twaalf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher), Talitha Muusse (de jongste commissaris ooit in een raad van toezicht) en Elske Doets (directeur-eigenaar van Doets reizen). Zij discussieerden over de vraag of een vrouwenquotum de oplossing is voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen aan de top van beursgenoteerde bedrijven.
Oud-politica van VVD Neelie Kroes was voorheen sterk tegen een vrouwenquotum. Maar, na jaren ervaring in de politiek ziet ze er toch het nut van in.

Xander van der Wulp, Renske Leijten en Pieter Omtzigt over de toeslagenaffaire

Op 4 december vond het debat over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst plaats. Honderden ouders bleken door de Belastingdienst onterecht beschuldigd te zijn van fraude met de kinderopvangtoeslag. De commissie-Donner concludeerde dat de gedupeerde ouders er recht op hebben hun geld terug te krijgen, met daarbovenop een schadevergoeding. Staatssecretaris Snel was nog niet in functie toen de misstanden speelden, maar is wel politiek verantwoordelijk. Hij treed in december zelf af. Bij PAUW schoven de Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) en politiek verslaggever Xander van der Wulp aan om het debat over de affaire te bespreken. 
Op de eerste rij zat Roger Derikx, een van de gedupeerde ouders. Hij verliet tijdens het debat huilend de zaal.

Henk Krol is opnieuw verkozen als lijsttrekker van 50PLUS

Henk Krol werd met een grote meerderheid herkozen tot lijstrekker van 50PLUS. Dat is bekend gemaakt op het partijcongres in Apeldoorn. Krol was de enige kandidaat, 89 procent van de leden stemde voor zijn benoeming. Zijn partijgenoten noemden hem grappend Kim Il Krol. Het gaat uitstekend met 50PLUS, de partij staat er goed voor in de peilingen. Bij PAUW vertelde Krol over zijn plannen. Ook onthulde hij  wie hij heeft genomineerd voor de 'Gouden Tol': de award voor de politicus die in 2019 het meest van mening is veranderd over de plannen van 50PLUS.

Premier Mark Rutte kijkt terug op zijn politieke jaar

Bij PAUW blikte premier Mark Rutte terug op het politieke jaar. 2019 was het jaar van de protestbewegingen, ontevredenheid, stikstofproblemen, wegblokkades, de Brexit en het klimaat. Hoe leuk is het nog om premier van Nederland te zijn?
Boeren, bouwers, zorgmedewerkers en leraren demonstreerden dit jaar meerdere malen. Er zijn te veel regels, maar ook te weinig geld en te weinig werknemers. Mark Rutte begrijpt de ontevredenheid, maar stelt ook dat het tijd en geld kost om de problemen op te lossen.
Ook de stikstofcrisis vroeg dit najaar veel van de premier en van zijn partij. De 'vroemvroem'-partij moest de 'rotmaatregel' invoeren om weer 100 kilometer per uur te gaan rijden overdag. 
Ondanks de vele problemen en ontevredenheid die het kabinet dit jaar voor de kiezen kreeg, haalt Mark Rutte nog steeds veel voldoening en energie uit het minister presidentschap. "Ik de het nu ruim negen jaar en ik heb er iedere dag nog veel plezier in. Het lukt niet altijd, maar heel vaak wel en dat is ontzettend motiverend." Op de vraag of hij volgend jaar weer lijsttrekker wil worden, antwoordde Rutte dan ook: "Als ik vandaag moet besluiten: absoluut." 
Bekijk ook de meest bijzondere gesprekken van dit seizoen!

Kijk hier de
alle muzikale optredens van de afgelopen maanden!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor