Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Dit zegt Jeroen Pauw over interviewen

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
548 keer bekeken
  •  
Pauw website
Jeroen Pauw doet zijn eerste live interviews voor de Wereldomroep in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Binnenkort presenteert hij de vijfhonderdste uitzending van zijn eigen late-night talkshow. Alleen al voor Pauw maakt hij zo’n 2000 interviews. Wat maakt een goed interview en wie staan er nog op zijn verlanglijstje? Uw host geeft antwoord!

Zijn allereerste interviews doet Jeroen voor de krant. “Dat waren relatief makkelijke interviews”, vertelt hij. “Als je een stomme vraag stelt tijdens een interview voor een artikel in de krant, schrijf je hem niet op.” Live interviews zijn hele andere koek. De eersten leveren weleens zware momenten op. “Ik hield me heel erg vast aan de vragen. Als die op waren, dacht ik: wat moet ik nu dan nog vragen? Ik zag in die tijd vaak op tegen interviews.”
JP Jong
Jeroen Pauw (1989)
Dat is nu niet meer het geval. “Langzamerhand besefte ik dat een interview eigenlijk hetzelfde is als ieder ander gesprek dat je voert. Als je in het dagelijks leven met iemand een gesprekje voert, heb je ook geen papiertje met vragen bij de hand. Toch weet je wat je wilt vragen. Dat is met interviewen ook zo.”
Iedereen heeft voorbeelden. Jeroen ook. Ischa Meijer was vroeger zijn voorbeeld en is dat nu nog steeds. Meijer acteerde, zong, presenteerde en interviewde in de jaren ’80 en ’90 en werd geprezen om zijn talent ontboezemingen te ontlokken aan geïnterviewden. “Bij Meijer gebeurde er altijd wat. Het was spannend, grappig en vrolijk", zegt Jeroen erover. Het onderstaande fragment komt uit een interview tussen Meijer en Annie M.G. Schmidt. Dat ontroerende interview werd uitgeroepen tot het beste Nederlandse interview van de vorige eeuw. Schmidt vertelt over haar abortus en haar tijd als bibliothecaresse toen ze leefde als 'een met mos bedekte boom'. 
In 2014 en 2015 wint Jeroen de prijs voor het beste tv-interview. In 2014 vanwege een gesprek met PVV-Kamerlid Fleur Agema  en in 2015 krijgt hij de prijs voor een gesprek met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over de MH17-ramp.
Het interview over de MH17-ramp leidt tot commotie. De toenmalig minister van Buitenlandse Zaken vertelt bij Pauw namelijk dat een van de slachtoffers is gevonden met een zuurstofmasker om. "Hij had dus de tijd om een kapje op te doen." Dat is voor de nabestaanden nieuwe confronterende informatie over de ramp. Uiteindelijk blijkt het om een Australisch slachtoffer te gaan. Timmermans betuigt dan spijt: hij wil het leed van de nabestaanden niet verergeren.
  De hele uitzending met de voormalig minister van Buitenlandse Zaken zie je hier terug. 
De beste interviews zijn de gesprekken waarbij mensen met zenuwen tijdens een interview toch ontspannen zijn. “Regelmatig zijn er gasten die praten over iets dat heel dichtbij hen staat. Over hun ziekte bijvoorbeeld", vertelt Jeroen. "Ik vind het fijn als het lukt om dat soort mensen tijdens de uitzending op hun gemak te stellen en een zo normaal en ontspannen mogelijk gesprek te voeren.” 
Een goed voorbeeld daarvan is de speciale uitzending over dementie uit november 2017. Voor veel mensen met die ziekte is het moeilijk om daar open over te zijn. “Maar tijdens die uitzending durfden mensen dat wel," vertelt Jeroen. "Ze stelden zich kwetsbaar op doordat ik ze kennelijk een gevoel van een veilige omgeving kon geven.”

Een ander goed voorbeeld is dit spraakmakende interview met Martin Kock , die aangeeft niet meer te willen leven. 


Tijdens interviews laat Jeroen niet alles van zichzelf zien. “Ik voer het gesprek namelijk namens de kijker. Door de voorbereiding op het gesprek weet ik het antwoord op sommige vragen al. De kijker weet dat vaak niet, dus dan stel ik ze alsnog.”
Zijn eigen mening laat hij - ook om die reden - vaak achterwege. “Het doet er niet altijd toe wat ik ergens van vind. Als iemand rechts is, ben ik wat linkser. Als iemand links is, ben ik wat rechtser. Op die manier probeer ik een soort tegenstellingen in een gesprek te krijgen.”

Hoewel Jeroen al talloze mensen heeft geïnterviewd, staan er nog wat personen op zijn verlanglijst die hij niet eerdere interviewde. “Ik zou de koning en koningin graag willen interviewen. Koningin Máxima heb ik eens geïnterviewd voor NOVA, maar toen was ze nog geen koningin.” Geert Wilders wordt ook met open armen ontvangen, maar schuift tot nu toe niet aan. “Jammer, want met iemand als Wilders is veel te verhapstukken.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor