Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Exportomzet Nederland gestegen dankzij machines; aardgas levert steeds minder op

  •  
05-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
handel 1

Nederland is een handelsland. Een groot deel van de Nederlandse economie wordt gevoed door internationale handel. Hollandse kaas wordt overal gegeten, internationale bedrijven gebruiken onze technologie en tulpenbollen worden geplant aan de andere kant van de wereld. Maar aan welke exportproducten verdient ons land anno 2019 het meest?  

Nederland heeft in 2018 maar liefst 123 miljard euro verdiend aan de export van goederen die in Nederland geproduceerd zijn. Dit is volgens het CBS elf miljard meer dan in 2015. De grootste groei in opbrengsten van internationale handel is te zien in de export van machines en onderdelen. Deze categorie heeft dan ook de meeste toegevoegde waarde en heeft maar liefst 16 miljard euro opgebracht in 2018, dat is ongeveer vier miljard euro meer dan in 2015. Nederland handelt voornamelijk in machines waarmee microchips gemaakt kunnen worden, maar ook in landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze producten hebben voor de grote stijging in exportopbrengsten tussen 2015 en 2018 gezorgd. Ook de exportomzet van metaal en metaalproducten, sierteelt (bloemen en bloembollen), kunststoffen en zuivel is gestegen.

Nederland heeft volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2018 in totaal het meest verdiend aan de export van alle soorten voeding en dranken bij elkaar. In totaal verdienden we hier 25,1 miljard euro aan. In 2015 was dit nog 22,8 miljard euro. Nederland exporteert voornamelijk vlees, zuivel, groenten, cacaoproducten, bier en bevroren of ingeblikte groenten en fruit.

CBS: verdiensten aan export van Nederlandse goederen

Verdiensten aan de export van Nederlandse makelij

© CBS

Wie kopen Nederlandse producten?

De goederenhandel met Nederland is het belangrijkste voor België, IJsland en Aruba. Zij het meest afhankelijk van Nederland op handelsgebied. Landen die het meeste geld in Nederland investeren waren in 2018 de VS (621 miljard), Luxemburg (498 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (422 miljard). Dit zijn inkomende internationale investeringen. Zelf investeert Nederland ook het meeste geld in de VS (805 miljard), daarna het VK (552 miljard) en Zwitserland (439 miljard).

Steeds minder opbrengsten aardgas

Hoewel de exportopbrengsten van veel goederen van Nederlandse makelij de afgelopen drie jaar erg gestegen zijn, is de exportomzet van aardgas daarentegen gedaald met meer dan twee miljard euro. In 2015 verdiende Nederland nog 7 miljard euro aan de export van aardgas, maar in 2018 is dit gezakt naar 4,9 miljard. De gaswinning in Nederland neemt al jaren af. In 2016 concludeerde het CBS dat Nederland 80 procent van de gasreserve verbruikt heeft. Een groot deel van de overgebleven gasreserve bevindt zich in Groningen, maar het productieplafond dat in deze provincie is ingesteld, heeft gezorgd voor een verdere daling in de gaswinning.

In 2016 stelde het kabinet daarnaast het doel om vanaf 2025 Nederland aardgasvrij te maken. Vanaf 2023 wordt geen gasinfrastructuur meer aangelegd en er is geen aansluitplicht meer voor gas. Dit draagt bij aan de vergroening van de Nederlandse energie. Koken met gas wordt daarnaast in Nederland steeds vaker vervangen door elektrisch koken. Ook rijden steeds meer mensen in elektrische voertuigen.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor