Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Grote grazers Oostvaardersplassen worden bijgevoerd vanwege 'hoog opgelopen emoties'

  •  
01-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Oostvaardersplassen
Ondanks dat Staatsbosbeheer zegt dat het bijvoeren van dieren geen soelaas biedt, omdat het geen zin heeft, gaat de organisatie het toch doen, omdat volgens commissaris van de koning Leen Verbeek 'de emoties over het beheer van het natuurgebied hoog oplopen'.
In winterperiodes krijgt Staatsbosbeheer vragen of ze niet grote dieren in het wild moeten bijvoeren. Ook nu het kwik fors onder het vriespunt is gedaald, wordt de vraag weer opgeworpen. Daarom verscheen er afgelopen zaterdag een uitstekend stuk op de site van Staatsbosbeheer waarin helder wordt uitgelegd dat bijvoeren van dieren geen zin heeft. Maar een dag later ging het al mis:
Omroep Flevoland maakte melding van demonstranten die afgelopen zondag met hooibalen aan een hek aan de rand van de Oostvaardersplassen kwamen demonstreren. Ze willen naar eigen zeggen de grote grazers behoeden voor een hongerdood. 'Ik schaam me Nederlander te zijn', aldus een demonstrant.
Staatsbosbeheer laat weten dat het bijvoeren van dieren absoluut geen zin heeft. Het werkt niet en brengt de natuur alleen maar meer in de problemen.
Een passage:
"Het is echter een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren. Het helpt ze niet. Voor dieren die in kuddes leven is het namelijk zo dat door het natuurlijke kuddegedrag de sterkere dieren het eten wegkapen en de zwakkere dieren (bijvoorbeeld oudere dieren of verzwakte dieren) niet aan bod komen."
En ook:
"Bijvoeren verstoort bovendien het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winters. Bij alle dieren daalt de behoefte aan voedsel in periodes waarin het voedselaanbod van nature laag is. En bij een geringer voedselaanbod daalt de activiteit van dieren. De natuur zet alles in mindere tijden op een laag pitje."
Volgens Staatsbosbeheer leidt het bijvoeren van dieren tot een vicieuze cirkel: door het bijvoeren van dieren hou je meer dieren in leven, waardoor er een jaar later ook meer jonge dieren worden geboren die vervolgens ook weer bijgevoerd moeten worden. Het lijkt daarom een goede oplossing, maar dat is het niet. 'Het helpt niet om zwakke dieren te 'redden'. Er ontstaat sociale onrust, met stress, ruzies en gevechten in de kudde in een periode waarin ze spaarzaam met hun energie om moeten gaan, aldus Staatsbosbeheer.
Ondanks dit duidelijke verhaal moet Staatsbosbeheer toch gaan bijvoeren, in opdracht van de provincie Flevoland. De provincie laat weten in een verklaring: 'De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Met deze maatregel wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken.'
Ik begrijp dat iemand zich gepassioneerd kan inzetten voor dieren, zoals die in de Oostvaardersplassen, maar als je dan ter plaatse de boswachters zó bedreigt dat de politie moet worden ingeschakeld, dan ben je wel even flink van het padje af.
De gedachte is nu dat als Staatsbosbeheer het zelf doet, het tenminste nog enigszins op een verantwoorde manier kan gebeuren. Met het juiste voer en een juiste regelmaat. Staatsbosbeheer zal de terreinen langs de randen van de Oostvaardersplassen ontsluiten en ook krijgt de dierenarts opdracht om meer aanwezig te zijn. Het toezicht zal tijdens de vorstperiode intensiever zijn.
De Provincie Flevoland roept mensen op om niet meer zelf met voer naar het natuurgebied te komen. Alleen Staatsbosbeheer is gemachtigd om de dieren bij te voeren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor