Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hartstichting maakt zich hard voor AED's

  •  
10-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Hartweek
De Hartstichting wil meer openbare Automatische Externe Defibrillators (AED’s) in het land om meer levens te kunnen redden. Deze apparaten worden gebruikt als iemand een hartstilstand krijgt. De jaarlijkse Hartweek (8 t/m 14 april) staat daarom in het teken van deze AED’s.
Tijdens de collecteweek haalt de stichting geld op voor meer openbare en geregistreerde AED's. In Nederland zijn er naar schatting 100.000, maar deze zijn niet altijd 24/7 bereikbaar en geregistreerd bij het reanimatieoproepsysteem voor burgerhulpverleners. De Hartstichting roept mensen op hun AED buiten te hangen en te registreren. "Met donaties die wij inzamelen tijdens de collecteweek willen we het mogelijk maken dat er in meer buurten in Nederland een (geregistreerde) AED komt te hangen. Daarmee kunnen we levens redden", zegt Sanne Stadler van de Hartstichting. 
"Het is cruciaal dat er binnen 6 minuten hulp komt, het slachtoffer wordt gereanimeerd en een AED wordt ingezet. Hoe sneller dat gebeurt, hoe groter de kans op overleving. De aanrijtijd van de ambulance in Nederland is gemiddeld 10 minuten en dat is te laat voor snelle hulp.
Daarom zet de Hartstichting zich in voor een 6-minutenzone: wij willen dat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Daarom bouwen wij aan een landelijk dekkend netwerk van minimaal 170.000 burgerhulpverleners en 30.000 AED’s", aldus Stadler.  Onder meer Rotterdam heeft sinds maart 2018 zo'n zone: in de stad komen zo'n 200 AED's te hangen. 
(tekst loopt verder onder video)
Eerder meldde EenVandaag dat 97 procent van de Nederlanders niet goed kan reanimeren. Volgens Sanne Stadler is dit echter niet het geval. "In 2014 hebben wij een groot barometer onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat 49 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder ooit een reanimatiecursus heeft gevolgd (al dan niet via een beroepsopleiding EHBO of BHV-cursus). Bij 42 procent daarvan was dat korter dan 2 jaar geleden - dat zijn circa 2 miljoen mensen - en bij 28 procent was dat korter dan een jaar geleden", aldus Sanne Stadler. 
Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat drie factoren van grote invloed zijn op de overleving van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een daarvan is het aansluiten van een AED. Daarnaast is het van belang dat een omstander start met reanimeren voor de aankomst van de ambulance en als er sprake is van een schokbaar beginritme. Een schokbaar beginritme is het eerst geobserveerde hartritme door een AED of ambulance.

Stayin’ alive

Wist je trouwens dat je tijdens een reanimatie het beste de beat van Stayin’ Alive van de Bee Gees kunt aanhouden? Het doel bij het uitvoeren van borstcompressies is 100 compressies per minuut. Het ritme van dit lied van de bekende popgroep sluit hier bijna perfect op aan.
En er is meer! Er zijn namelijk nog een hoop andere klassiekers die je kunnen helpen iemands leven te redden.
-      Rock Your Body van Justin Timerlake
-      Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd
-      Hips don’t Lie van Shakira
-      Crazy in Love van Beyoncé
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor