Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Het festivalseizoen kleurt groen

  •  
26-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Festival
Het festivalseizoen is van start gegaan. Duizenden artiesten zullen mensenmassa’s voorzien van optredens op grote podia. Reden genoeg om één van de 600 muziekfestivals te bezoeken, maar er is een keerzijde: milieuvervuiling. Velden vol vertrapte plastic bekers, duizenden liters verspild water en kilo’s weggegooid eten. Gelukkig kan het ook anders.
Het elektronische dancefestival DGTL is de koploper op het gebied van duurzaamheid. Twee jaar geleden won de organisatie de Greener Festival Award 2016 . Door een actief duurzaamheidsbeleid willen ze jongeren bewust maken van klimaatproblematiek. “We laten zien dat het een kwestie van doen is”, zegt Jasper Goossen, medeorganisator DGTL. “We willen niet belerend zijn, geen educatief programma opzetten, maar mensen inspireren.”
Zo is er op DGTL alleen vegetarisch eten te koop, zijn er workshops en kunstprojecten op het terrein en wordt duurzaam gedrag gestimuleerd met zogenaamde ECO-coins. Belangrijk is dat al deze duurzame innovaties en ideeën niet ten koste gaan van de beleving van de bezoeker. “Je moet oppassen dat je niet doordraaft in die goede boodschap; vooropgesteld moet het feest gewoon goed zijn. Een hele lichtshow wordt er niet uitgehaald omdat het stroom kost”, zegt Goossen.
DGTL vindt elk jaar plaats tijdens het Paasweekend op de NDSM-werf in Amsterdam. 

Geen vlees op Milkshake Festival

“Wat maakt het nou uit of je een broodje kaassoufflé of een hamburger eet op een festival?”, zegt Sinan Seyhan van Milkshake . Het gay-minded festival bestaat vanuit de gedachte dat niks moet, maar alles mag. Dit jaar verkoopt Milkshake geen vlees meer, alles is vegetarisch. Het duurzame beleid wordt elke editie uitgebreid, omdat het festival elk jaar groter wordt.
“Waar we dit jaar voor het eerst mee beginnen is dat we geen gebruik maken van munten, dit scheelt enorm in plastic productie. We gebruiken harde plastic bekers waar statiegeld op zit en de borden en het bestek zijn afbreekbaar”, zegt Seyhan. De uitwerpselen die in de Dixie’s (de mobiele toiletten) zijn te vinden blijven ook niet achter; van het fosfaat wordt compost gemaakt. Om energie op te wekken maakt Milkshake gebruik van een smart power plan . Zo maken ze onder meer biodiesel van groentepulp en frituurvet.

Pinkpop en Lowlands kleuren groen

Ook het driedaagse festival Pinkpop in Landgraaf werkt hard aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Zo wordt er gebruik gemaakt van recyclebare bekers, is het verboden om flyers uit te delen en wordt er gebruik gemaakt van spoeltoiletten met zuinige waterreservoirs. Daarnaast wordt aangemoedigd om op een milieubewuste manier naar Pinkpop te komen: op de fiets dus!
En als een van de grootste festivals van ons land mag Lowlands niet achterblijven. Het festival maakt gebruik van oppervlaktewater en bespaart zo 50 procent op zuiver drinkwater en streeft naar een zo groot mogelijk assortiment biologische en fairtrade producten, aldus de organisatie.

De start van een circulair foodcourt

Dit jaar is DGTL gestart met een volledig circulair foodcourt. Binnen 24 uur wordt al het overgebleven biologisch afval en de afbreekbare wegwerpproducten (bordjes, bekers, bestek) omgezet in compost. Dit gaat vervolgens naar de stadsboeren die de ingrediënten voor het festival in 2019 verzorgen. “We hebben het maximale eruit gehaald, zonder de bezoeker te storen in de beleving van het evenement. Zo willen we laten zien dat als wij op grote schaal kunnen verduurzamen, je dat zelf thuis ook kan doen. Die bewustwording komt steeds meer”, aldus Jasper Goossen.
Goossen ziet op de Nederlandse markt een kentering op het vlak van verduurzaming. DGTL heeft als doel om in 2020 het eerste circulaire festival ter wereld te worden. Wat voor duurzame innovaties we kunnen verwachten blijft nog even achter de schermen. Eén tipje van de sluier wil Jasper wel alvast oplichten: “Volgend jaar gaan we helemaal geen aggregaten meer gebruiken, dat durf ik met 90 procent zekerheid te zeggen. We hebben ons energieverbruik op deze manier zwaar terug weten te brengen. Ik verwacht dat technologisch en qua materialen volgend jaar zo veel beschikbaar is.”
Pinkpop  -  15, 16 en 17 juni in Landgraaf
Milkshake   - 28 en 29 juli in het Westerpark in Amsterdam 
Lowlands - 17, 18 en 19 augustus in Biddinghuizen
Zie het fragment van Maan en Joshua Nolet van Chef'Special over hun festivalzomer hier: 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor