PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Het verhaal van Gaby, die leed aan tinnitus en vroeg om euthanasie
Gaby Olthuis beviel in 2000 van haar zoon, kreeg tinnitus na een bomaanslag in Jemen in 1999 en heeft 14 jaar aan tinnitus en hyperacusis geleden.
Olthuis omschreef het geluid in haar hoofd als dat van een remmende trein. Naast haar tinnitus leed Gaby aan hyperacusis, een overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden. Een ritselende plastic zakje was haar al te veel, zo was te zien in
de reportage Titanenstrijd
, die de NRC over haar maakte. Gaby zat gevangen in geluid, en haar gevangenschap was ondragelijk geworden. Ze zag maar een uitweg.
Onzichtbaar
In
de Telegraaf
vertelt haar moeder Joan vandaag over de weg naar de levenseindekliniek: “Gaby kon niet meer leven de tinnitus. Ze besloot een gesprek aan te gaan met haar huisarts over haar euthanasiewens. Haar huisarts gaf aan dat ze dit niet wilde uitvoeren, wat natuurlijk gerespecteerd moet worden, maar stuurde haar vervolgens ook niet door naar een arts die hier wel met haar over wilde praten.”
“Het is absurd dat een moeder voor haar dochter moet onderzoeken hoe ze op een humane manier een einde aan haar leven kan maken. Ik moest het wel doen, want ik was bang dat ze uit wanhoop uiteindelijk zichzelf wat zou aandoen,” vertelt Joan. “Ze heeft vaak gezegd dat ze had gewild dat ze kanker had, want dan was het tenminste zichtbaar dat het niet goed met haar ging. Dan zou een dokter een gesprek met haar aangaan en aangeven dat er geen behandeling meer mogelijk was en dat ze moest ze gaan nadenken over haar einde. Nu moest ze deze keuze zelf maken en de weg daarnaartoe helemaal alleen afleggen. Ze was omvangen door de geluiden in haar hoofd en omdat niemand wist wat ze precies hoorde en voelde, was dit ook nog eens een eenzame opsluiting.”
‘Gaat wel weer over’
Joan wil men op het hart drukken dat tinnitus niet slechts een piepje in je oor is dat na een nacht goed slapen verdwijnt. “Haar (onzichtbare) lijdensweg zorgde voor onbegrip. Ik hoor het mensen nog zeggen: ‘Ik heb ook wel eens een piep in mijn oren maar dat gaat wel weer over’. ‘Nee, bij Gaby gaat dat dus niét meer over’, legde ik dan uit.”
Joan schreef een boek over de aandoening van haar dochter,
Gevangen in geluid,
dat vanaf deze week in de winkel ligt.