Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hogere temperaturen zorgen ervoor dat zeeschildpadden als vrouwtje ter wereld komen

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
zeeschildpad
Stijgende temperaturen bij het Great Barrier Reef veroorzaken misschien wel de uitsterving van de zeeschildpad, omdat daardoor de dieren als vrouwtjes worden geboren. Dat laat nieuw wetenschappelijk onderzoek zien.
Omdat het geslacht van de schildpadden door temperatuur wordt bepaald, veroorzaakt de stijgende temperatuur van het water warmere incubatie van de eieren, waardoor er nu een groter aantal vrouwelijke babyschildpadden is.
Uit het vorige week gepubliceerde onderzoek blijkt dat meer dan 99 procent van de jonge schildpadpopulatie op het noordelijke deel van het rif vrouw is en 69 procent op het zuidelijke rif. De twee populaties verschillen genetisch gezien van elkaar. 'We zien nu dat er op de noordelijke stranden vrijwel geen mannetjes worden geboren', zegt onderzoeksleider Dermot O'Gorman van het Wereld Natuur Fonds-Australië. 'De alarmbellen gaan nu echt af als het gaat om het voortbestaan op de langer termijn van de groene schildpad.
zeeschildpadden australie onderzoeker
(Onderzoeksleider Dermot O'Gorman)
Het onderzoek is uitgevoerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration, de universiteit van Californië en het Wereld Natuur Fonds (WWF) Australië. Volgens O'Gorman moet er met spoed maatregelen worden genomen om klimaatverandering te tackelen. 
Het ministerie van Milieu en Erfgoedbescherming in Queensland heeft verschillende maatregelen getest om de temperatuur van het zand te verlagen, waar de schildpadden hun eieren leggen. Opties zijn schaduw bieden of kunstmatige regen opwekken om het strand te koelen, zei hoofdonderzoeker Colin Limpus. 'Het beschermen van enkele van de grote broedende mannetjes tegen bedreigingen zoals visnetten en bijvangst zal ook in de toekomst echt belangrijk blijven,' volgens O'Gorman.
Het Great Barrier Reef staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst. Het 348.000 km grote zeegebied geldt als het meest uitgebreide en spectaculaire ecosysteem van koraalriffen ter wereld.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor