Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Judith Jones, de vrouw die Anne Frank wereldberoemd maakte

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
judith-jones
Een column op de voorpagina van Het Parool bracht in 1946 ‘een schijnbaar onbetekenend dagboek van een kind’ onder de aandacht. Er was één moedige uitgeverij voor nodig, en een jaar later lag Het Achterhuis van Anne Frank in de schappen. Inmiddels kent heel de wereld haar naam, met dank aan één oplettende medewerker van een Amerikaanse uitgeverij.
27 jaar was Judith Jones, toen haar oog viel op een glimlachend meisje op het omslag van een Frans boek. Haar baas lunchte met wat redacteuren en had haar een stapel boeken toevertrouwd. Ze had jaren in Frankrijk gewoond, dus ze was de taal machtig en begon te lezen.
“Ik las het heel de dag. Toen mijn baas terugkwam, vertelde ik hem: we moeten dit boek uitgeven. Hij zei: ‘Wat? Dat boek door dat kind?” herinnerde Jones zich decennia later. “Ze kon goed schrijven.” Een jaar later, in 1952, verscheen de vertaling Anne Frank: The Diary of a Young Girl bij haar uitgeverij. Daarna verspreidde het verhaal van Anne zich als een olievlek over de wereld.
Jones bleef haar werkzame leven bij de uitgeverij werken, werd er senior-redacteur en vicevoorzitter. In haar carrière kwam ze bekend te staan als ‘de vrouw die Amerika leerde koken’, door de vele kookboeken die ze uitgaf. Dinsdag overleed Judith Jones op 93-jarige leeftijd, thuis in Vermont.
Het Achterhuis , dat voornamelijk dankzij haar de Engelstalige wereld bereikte, blijft tot op de dag van vandaag een wereldwijde bestseller. 27 miljoen exemplaren werden ervan verkocht, in minstens 65 talen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor