PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
De kernramp van Tsjernobyl is even fascinerend als afschuwelijk. Nu is de de ramp voor het eerst verfilmd.
Effecten
In april 1986 vond de ramp in Tsjernobyl plaats, waarbij een kernreactor in Oekraïne een catastrofale meltdown onderging. De gebeurtenis vond plaats tijdens een veiligheidstest 's avonds laat. De meltdown dwong de hele stad Pripyat om te worden verlaten, en dat is sindsdien zo gebleven.
4-delige mini-serie
Nu is er een mini-serie 'Chernobyl' die vanaf 6 mei te zien is bij HBO. De serie volgt kerngeleerden die te maken krijgen met de nucleaire ramp.
Voordat je de trailer hieronder kijkt, eerst 3 opmerkelijke feiten.
1. Radioactieve straling beschadigt DNA en lichaamscellen. Een brandweerman genaamd Vladimir Pravik kwam in contact met zo’n sterke straling dat zijn oogkleur veranderde van bruin naar blauw.
2. Vlakbij Tsjernobyl ligt het ‘rode bos’. Het bos kreeg z’n naam nadat alle bomen stierven door de grote hoeveelheid straling en hun naalden rood kleurden.
3. Radioactieve straling besmette de neerslag tot in Ierland. Het zwaarst getroffen zijn Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zelf. Zij kregen, onder andere door radioactieve neerslag, 63% van de straling over zich heen.