Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Schapenhouders willen geld van overheid voor bescherming schapen

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Wolf
Dit jaar is er een forse toename van het aantal schapen dat is doodgebeten door wolven, vandaar dat de Nederlandse schapenboeren de overheid om hulp vragen voor de bescherming van hun vee. 
De Volkskrant maakte een  rondgang langs tien bedrijven in Drenthe, Overijssel, Groningen, Limburg en betrokken instanties. Schapenhouders willen dat de overheid haast maakt met een subsidieregeling om preventieve maatregelen te treffen. In landen als Zweden en Duitsland zijn dat soort maatregelen een stuk gebruikelijker.
Schapenhouders krijgen van de provincies een schadevergoeding voor elk doodgebeten schaap, maar volgens sommige boeren is die te laag. Ook vinden ze dat de overheid veel meer moet inzetten op het weren van de wolf. Omdat het om een beschermde diersoort gaat – Nederland volgt daarmee een Europese richtlijn – mag de wolf niet beschoten of verdreven  worden.

Schapenhouders: 'schapen beschermen enorm duur'

De krant sprak een aantal houders die benadrukken dat het enorme kosten met zich meebrengt om hun schapen goed te beschermen tegen het roofdier. Hulp wordt noodzakelijk geacht. "Zolang de overheid dit beleid hanteert, moeten ze ook verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties", zegt schapenhouder Herman Jansma uit Dalfsen. "Het zou mij tienduizenden euro’s kosten om de wolf buiten te houden. Dat bedrag kan ik niet opbrengen."
Laurens Kok uit Marum, die vijftien schapen verloor door twee aanvallen van wolven, heeft berekend dat het plaatsen van een rasterhek of zes stroomdraden zes euro per meter kost. "Voor grote landerijen is dat dus veel te duur. Bovendien is het plaatsen ontzettend arbeidsintensief. En als de schapen er een poosje hebben gelopen, moet je alles weer afbreken omdat ze naar een ander stuk land gaan."
In de eerste helft van dit jaar hebben zes wolven (drie mannetjes en drie vrouwtjes) samen 101 schapen gedood in ons land, zo leert dna-onderzoek. Reden genoeg dus voor de schapenboeren in ons land zich zorgen te maken.

Wolvenprotocol 2.0

In het najaar wordt Wolvenprotocol 2.0 verwacht, een geactualiseerde versie van het huidige protocol uit 2013. "Daarin zullen de preventieve maatregelen zeker meegenomen worden", zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel tegen de krant. "Maar of er een vergoeding voor schapenhouders komt, is nog de vraag. In oktober vindt overleg plaats met Bij12 en de provincies."
Volgens Gijsbert Six, portefeuillehouder wolven bij het Platform voor Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, zou een overheidsbijdrage niet alleen een financiële opsteker zijn voor de schapenhouders, maar ook een psychologische. "‘We houden een levend erfgoed in stand en fokken zeldzame rassen. In veel gebieden hebben schapen een toeristische functie. Dat dient het algemeen belang. Daar mag best wat erkenning van de overheid tegenover staan," aldus Six.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor