Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Tien jaar na de Naald

  •  
30-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2478 keer bekeken
  •  
De Naald tien jaar geleden
Op Koninginnedag 2009 reed Karst Tates met een zwarte Suzuki in op een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte en kwam tot stilstand tegen het Apeldoornse monument 'de Naald'. Er vielen acht doden en meerdere gewonden. Een van die gewonden was de toen 8-jarige Senna, die nietsvermoedend met haar moeder Miranda in het publiek stond. Samen waren ze - tien jaar na dato -  te gast bij PAUW om terug te kijken op de gebeurtenissen.
"Ik heb het al zo vaak gezien. Natuurlijk is het een vervelende foto, maar het is niet zo dat ik er niet naar kan kijken," zegt moeder Miranda terwijl de beelden van haar dochter Senna op de schermen worden vertoond. We zien het 8-jarige meisje op het asfalt, zonder schoenen en verderop de voorbij razende zwarte auto. "H et is niet dat we elke week zitten te kijken hoe erg het was."
suzuki swift apeldoorn
Senna en haar moeder Miranda doen nu voor het eerst uitgebreid hun verhaal in de media. "Ik vond haar veel te jong om het breeduit in de media te gaan brengen", vertelt Miranda. Al viel het toentertijd wel mee hoeveel media om een interview vroegen. Van een mediaoverval was geen sprake. "Nee, nu was het erger."
De zoon van Miranda was ook nog aanwezig in Apeldoorn, maar hij stond gelukkig aan de andere kant. Maar Miranda had al vrij snel door dat haar dochter was geraakt door de voorbij snellende auto.

Roze camera

Senna heeft maar zeer weinig herinneringen aan de aanslag. "We zijn met onze drumband naar Koninginnedag gegaan. We mochten trommelen en zijn uitgestapt op het verkeerde moment. We zouden gaan zwaaien naar de koningin en daarna zouden we met de stoet meerijden."
Gevraagd of ze zich wat kon herinneren van het moment dat het fout ging, zegt Senna: "Een heel klein beetje. We zijn daar gaan staan op de kruising, de kinderen moesten vooraan om foto's te kunnen maken en vanaf dat moment is alles zwart." Senna had het roze cameraatje dat ze toen droeg meegebracht naar de studio. Het is teruggevonden onder de motorkap van de zwarte Suzuki.

Niet meer naar ziekenhuizen

"Ik vroeg het aan je moeder, omdat jij het allemaal niet weet", zegt Jeroen tegen Senna. "Nee, ik weet er niets meer van. Mijn eerste herinnering was dat ik in het ziekenhuis lag en dat ik niet wilde eten." In het ziekenhuis kwamen leden van het koninklijk huis langs om te kijken hoe het met haar ging, onder andere Pieter van Vollenhoven. Maar er kwam ook iemand anders: Marco Borsato, waar moeder Miranda een grote fan van is.
De aanslag is Senna en haar moeder niet in de koude kleren gaan zitten. Nog los van het lichamelijk letsel van Senna; een gebroken been, sleutelbeen, hersenschudding, hersenbloeding en een bont en blauw lichaam, was het voor moeder en dochter ook een traumatische gebeurtenis. Miranda is in therapie gegaan om ermee om te kunnen gaan. "Als ik haar ging wakker maken zag ik haar steeds op het asfalt liggen."
Ook Senna heeft psychisch soms last van de gebeurtenissen. "Ik heb wel trauma’s, zegt de 18-jarige. "Een ziekenhuis daar wil ik niet naartoe." En ook in de auto is het nog een beetje moeilijk soms, want Senna is begonnen met haar rijlessen. "De eerste vijf lessen waren wel paniek", vertelt ze. Maar gelukkig heeft ze wel een lieve rijinstructeur die haar goed helpt.

De uitzending van toen

Direct na het incident, waarbij Karst Tates zelf om het leven kwam, reed de bus met de koninklijke familie door naar  Paleis Het Loo , waar ze in veiligheid werd gebracht. De koningin en haar familie, die getuige waren van de botsing, waren zeer aangeslagen door het gebeuren. De rest van de middag verbleven zij op  Kasteel Het Oude Loo , het weekendverblijf van de koningin.
Veel redactieleden van de Pauw & Witteman werden die dag opgeroepen naar de redactie te komen, omdat er onverwacht toch een live-uitzending van de talkshow moest worden uitgezonden. Er zou eerst een thema-uitzending over laaggeletterdheid komen, maar die avond stond het programma dus geheel in het teken van de aanslag bij de Naald. Onder andere Peter van der Vorst, Jeroen Wielaert en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst zaten in de studio.
" Het is vandaag 30 april, de dag dat Koninginnedag één groot drama werd." 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor