Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Turkse lira krabbelt licht op; Erdogan kondigt boycot Amerikaanse elektronica aan

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Erdogan Zeit
Op vrijdag zakte de lira nog bijna 14 procent en maandag ging daar nog eens ruim 6 procent vanaf. De lira staat onder druk door de economische problemen in Turkije en de spanningen tussen Ankara en Washington.
De crisis rond de Turkse lira is de afgelopen dagen in een stroomversnelling geraakt.  Het afgelopen jaar is de lira ook ruim 40 procent minder waard geworden, afgezet tegen de dollar. En afgelopen vrijdag verloor de Turkse munt opnieuw zeer fors. De daling was onder meer het gevolg van een al langer sluimerend conflict tussen Turkije en de VS, dat nu escaleerde.
De Amerikaanse regering voerde sancties in tegen twee Turkse ministers wegens de aanhoudende detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson in Turkije. Brunson werd opgepakt op verdenking van banden met de beweging van imam Fethullah Gülen, maar de VS zien hem als een politieke gijzelaar die onterecht vastzit. En vrijdag verhoogde president Trump de importtarieven op Turks staal en aluminium.
Nu heeft de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan , tegenmaatregelen aangekondigd. Persbureau AP meldt dat Turkije Amerikaanse elektronica gaat boycotten, zoals iPhones van Apple. Volgens de premier zijn er alternatieven voor iPhones, zoals Samsung (uit Zuid-Korea). 
BREAKING: Turkey's Erdogan says country will boycott US electronic goods amid diplomatic spat.
Nadat de Turkse centrale bank maandagochtend 6 miljard dollar in de economie had gepompt om de val van de lira te stoppen, bleef de koers van de munt schommelen rond de 7 lira per dollar. Inmiddels krabbelde de Turkse munt dinsdag weer licht op met een stijging van 6 procent. Economen zeggen dat een verhoging van de rente de enige manier is om de koers weer uit het slop te trekken. De vraag is of dat ook gaat gebeuren, omdat Erdogan geen fan is van renteverhoging. Hij heeft beloofd om de rente laag te houden en heeft bovendien vriendjes in de bouwsector die niet zitten te wachten op een verhoging van de rente.
De koersdaling is vooral het gevolg van de sancties van de VS tegen Turkije, schrijft NRC maandag. "Maar Turkse economie is ook voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse financiering omdat zowel de overheid als het bedrijfsleven veel geld heeft geleend in vreemde valuta. Bij een waardedaling van de lira wordt het dan steeds moeilijker dit geld terug te betalen of bestaande leningen te herfinancieren. Als het buitenlandse kapitaal opdroogt, komen overheid en bedrijfsleven financieel steeds meer klem te zitten."
Erdogan lijkt niet van plan om snel in te binden ten opzichte van Amerika in deze crisis. "Jullie ruilen een strategische NAVO-bondgenoot voor een dominee”, zei hij eerder.  Maandagavond laat werd nog bekend dat er overleg is geweest tussen Turkije en de Verenigde Staten over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. 
Eveneens maandagavond laat kondigde de Turkse centrale bank een aantal maatregelen aan om de koers van de lira te stutten en de Turkse bankensector te helpen. Of het lichte herstel van de Turkse lira op dinsdag verder zal doorzetten zal nog moeten blijken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor