Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Vanaf vandaag riskeer je een bon van 95 euro als je appt op de fiets

  •  
01-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Smarthoneverbod op de fiets
Vanaf vandaag is ‘het appverbod’ ingegaan. Per 1 juli mag je rijdend op geen enkele manier meer bezig zijn met je mobiele telefoon. Sterker nog: in de wet staat dat fietsers tijdens het rijden geen ‘mobiel elektronisch apparaat’ meer mogen vasthouden. 
Vanaf vandaag riskeer je een bon van 95 euro als je appt op de fiets 1
Het 'appverbod' is dus eigenlijk veel meer dan alleen een verbod op appen. Als fietser moet je in beweging zijn terwijl je gebruik maakt van je telefoon, voordat je strafbaar bent. Als je voor het rode stoplicht stilstaat, mag je dus wel je telefoon gebruiken. Het verbod geldt dus niet alleen voor appen, maar ook voor andere acties op een elektronisch apparaat. Het idee voor een 'appverbod' voor fietsers speelt al jarenlang. 

Waar het begon

In 2016 zat de zichtbaar aangeslagen vader van  Tommy-Boy, Michael Kulkens, bij ons aan tafel. Zijn 13-jarige zoon was een jaar daarvoor dodelijk verongelukt omdat hij met zijn smartphone bezig was op de fiets. Melanie Schultz, de toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu, benaderde Kulkens om mee te werken aan een nieuwe campagne die wijst op de gevaren van het gebruik van smartphones op de fiets. Die dag was de campagne van start gegaan.
Doordat het aantal gewonden in het verkeer in 2015 met 3 procent is gestegen, kwam Schultz met een strategisch plan om dit aantal tot aan 2030 jaarlijks terug te dringen. Onderdeel daarvan is onderzoek naar de mogelijkheid van een smartphoneverbod. Toch duurde het tot vandaag voor het verbod daar daadwerkelijk was. 
De opvolger van Schultz, de huidige minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen, zei eind 2017 dat als het aan haar ligt er een app-verbod voor fietsers komt, maar de streefdatum van 2020 leek toen nog te voortvarend. De kans dat er in 2019 een verbod zou komen, werd toen nog 'klein' geacht, zei haar woordvoerder destijds.
Vanaf vandaag riskeer je een bon van 95 euro als je appt op de fiets 2
Maar nu is het dan toch zo ver. Wie fietsend met zijn telefoon bezig is riskeert een boete van 95 euro, plus administratiekosten. Michael Kulkens is een van de aanjagers van de nieuwe regels en blij met de nieuwe wet. Desondanks geeft hij in het AD wel aan dat het niet zaligmakend is . “Maar het helpt natuurlijk wel. Uiteindelijk gaat het een forse bijdrage leveren aan een gedragsverandering die jong en oud zullen moeten maken. Deze wet gaat een succes worden, daar ben ik heilig van overtuigd.”
Vanaf vandaag riskeer je een bon van 95 euro als je appt op de fiets 3
De politie is maandag meteen begonnen met handhaven. Wie denkt nog wel even weg te komen met een snel appje op de fiets kan zich dus lelijk vergissen. ­Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider ­infrastructuur bij de Nationale Politie in het AD: "Bij nieuwe verkeersregels willen we als politie nog weleens coulant zijn de eerste weken of maanden, maar dit appverbod heeft zó veel aandacht gekregen in de politiek en in de media, Iedereen is op de hoogte of zou dat inmiddels moeten zijn.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor