Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom Wereldwaterdag zo belangrijk is

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Kaag
Donderdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Het thema is dit jaar Nature for Water, het ontdekken van oplossingen die de natuur al biedt voor wateruitdagingen.
Nederland is deze maand voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Minister Sigrid Kaag  ( Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ) spreekt donderdag in New York over de rol van water in internationale conflicten. “Het is een kans om belangrijke thema’s te agenderen zodat de Veiligheidsraad hierover debatteert.”, vertelt woordvoerder Herman van Gelderen (wachtend op zijn vlucht naar New York). “Het voorkomen van conflicten is onze prioriteit. Er zijn nogal wat conflicten die ontstaan door gebrek of overvloed aan water. Dit wordt niet altijd onderkend.”
Nederland kan volgens Van Gelderen een belangrijke rol spelen op internationaal vlak. Het begint bij agenderen, omdat het geen onderkend probleem is. Door het probleem te signaleren en kennis aan te dragen kan een conflict namelijk worden voorkomen. “Nederland is een waterland, we hebben het haast in ons DNA. Onze waterbedrijven behoren tot de top van de wereld. We beschikken over universiteiten en waterschappen met enorme waterexpertise; met deze kennis en kunde kunnen we conflicten voorkomen.”, aldus Herman van Gelderen.
Minister @SigridKaag zal op #WorldWaterDay2018 in de VN Veiligheidsraad aandacht vragen voor het belang van goed water beheer voor veiligheid en stabiliteit. #waterandsecurity https://t.co/2UAC5DLljm

FutureWater

FutureWater is zo’n organisatie met kennis en kunde op het gebied van water. Het onderzoek- en adviesbureau is gericht op de duurzame toekomst van ons water. Een van hun onderzoeken  wordt aangehaald in het rapport van de Verenigde Naties (VN).  “Er vinden twee grote veranderingen plaats.”, zegt managing director Johannes Hunink van FutureWater . “Ten eerste ontstaat er door klimaatverandering op veel plekken in de wereld waterschaarste en zijn er meer extremen (uiterste waarden van temperatuur, neerslag en wind). Hierdoor komt het water onregelmatiger en op minder gewenste tijdstippen.”, vervolgt Hunink.
Volgens hem is de tweede verandering de groei van de economie en bevolking, waardoor de watervraag stijgt. “Als vraag en aanbod niet op elkaar zijn aangepast, krijgen we problemen. Dat is nu al aan de gang. Het is belangrijk dat hier meer bewustzijn over wordt gecreëerd.”
“Nederland is vrij versnipperd; iedereen is met zijn eigen ding bezig” - Monique Bekkenutte (directeur KNW) 
Ook het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) vindt het creëren van bewustzijn én onderkenning erg belangrijk. Het KNW stimuleert het uitwisselen van kennis, kunde en ervaring om meer samenhang in de watersector te creëren. Directeur Monique Bekkenutte vertelt: “Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar een gevolg van die conflicten is de komst van klimaatvluchtelingen. De opstand in Syrië is bijvoorbeeld begonnen om water. Die urgentie wordt nog niet door iedereen gevoeld.”
Volgens Bekkenutte is het in de politiek belangrijker dat er wordt gekeken naar de lange termijn, dan pragmatisch naar de komende paar jaar. “Nederland heeft niet echt een visie. Minister Kaag heeft gezien hoe groot het probleem is, maar bij veel Nederlanders leeft het niet erg, op de natte voeten door een enkele extreme bui na.” Het waterbeheer is hier, aldus de directeur, redelijk op orde, maar van een integrale aanpak is nog weinig sprake. “Hier zijn we druk mee bezig. Nederland is vrij versnipperd; iedereen is met zijn eigen ding bezig.”
(Tekst loopt verder onder foto) 
MoniqueBekkenutte
(Monique Bekkenutte)

"Water kent geen grenzen"

Dat waterschaarste niet hoog op onze agenda staat komt volgens Johannes Hunink (FutureWater) mede omdat we in een delta leven en juist een overvloed aan water hebben. Maar conflicten rondom water buiten onze grenzen, kan indirect wel degelijk een probleem zijn voor ons. "We zijn heel afhankelijk wat er gebeurt in de wereld. Als de voedselproductie op andere plekken in de wereld omlaag gaat door klimaat en economische factoren, hebben wij er ook last van. Het is goed als we daar bewust mee bezig zijn en ons beleid daarop aanpassen."
 “Water speelt in alle economische en sociale ontwikkelingen" - Anita de Wit (woordvoerder NWP)
“De wereld verandert continu, daar moet je op blijven anticiperen.”, zegt Anita de Wit van Netherlands Water Partnership (NWP). Het NWP is een breed netwerk voor meer impact in het buitenland. “Water kent geen grenzen, vandaar dat internationale samenwerking belangrijk is.”, aldus de Wit.
Minister Kaag spreekt donderdag in New York onder anderen over het Tsjaadmeer in Afrika. Sinds 1950 is omvang ervan enorm geslonken. Dit heeft grote gevolgen voor de leefomgeving en voedselproductie in omringende landen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor