Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over Chlamydia

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9714 keer bekeken
  •  
gina sexed
Sex Education is terug! En gaat meteen goed van start. Op school breekt de hel los door een uitbraak van Chlamydia. De studenten weten niet wat ze hiermee aan moeten. En dat is ook lastig. Want er zijn veel fabels over Chlamydia. Tijd om de belangrijkste feiten en fabels op een rijtje te zetten.  Dit moet jij weten over Chlamydia:

1. Vaginaal douchen na de seks verkleint de kans op soa’s.
FABEL. Het water in je vagina verstoort de zuurgraad.  En deze zuurgraad is er juist om bacteriën die er niet thuishoren uit te stoten. Een vaginale douche helpt dus niet om soa’s tegen te gaan. Het kan zelfs irritaties opleveren. 

2. Chlamydia kan je meerdere keren oplopen. 
FEIT. Chlamydia is een bacterie die zich nestelt in slijmvliezen. Je komt er makkelijk vanaf met de antibiotica die je krijgt voorgeschreven. Maar dat betekent niet dat je daarna voor altijd tegen chlamydia beschermd bent. 

3. Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jonge mensen.
FEIT. 59% van de mensen met Chlamydia is onder de 25 jaar. Sowieso komt Chlamydia het meeste voor bij vrouwen en heteromannen. Homoseksuele mannen hebben weer meer kans om Gonorroe op te lopen. Zo’n 79% van de mensen die gonorroe hebben is  homoseksueel. 

4. Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril.
FABEL. Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen. Dit kan via de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen. Daarnaast overleeft een soa maar heel kort buiten het lichaam. Je kunt dus geen soa oplopen door een wc-bril.

5. Je kan Chlamydia hebben zonder iets te voelen.
FEIT. Sterker nog: de meeste meisjes ervaren geen klachten. Een kwart van de jongens die rondloopt met Chlamydia voelt ook niks. Het kan dus zo zijn dat je al langere tijd Chlamydia hebt (en doorgeeft) zonder het door te hebben. Regelmatig testen dus! 

Hopelijk is de chaos in je hoofd rondom Chlamydia nu gekalmeerd. De belangrijkste tip die wij je mee willen geven is: doe het veilig. Als dat niet gelukt is om wat voor reden dan ook, laat je testen! 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor