Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Energydrink: hoe slecht is het echt?

  •  
19-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8760 keer bekeken
  •  
energydrinkartikel
Even een blikje energy achteroverslaan. Onschuldig toch? Je zou zeggen van wel, als je ziet hoeveel blikjes er worden weggetikt door jongeren. Maar het is minder onschuldig dan het lijkt. Daarom willen kinderartsen nu een verbod op de verkoop ervan aan jongeren dan 18. Oké, heftig. Maar waarom willen ze dat?
Diabetes en rotte tanden
Wat precies de effecten zijn van energydrink op jongeren is nog niet precies bekend. Maar artsen weten wel dat die blikjes té veel cafeïne, suiker en taurine bevatten. Dat zijn niet hele chille stofjes voor lichamen die nog in de groei zitten. En jongeren krijgen sneller hogere concentraties hiervan in hun bloed, omdat ze een lager lichaamsgewicht hebben dan volwassenen. De meesten dan. En omdat er een shitload aan suiker in energydrink sterven je tanden een snelle en pijnlijke dood. Sta je dan over een paar jaar met je weggerotte bek zonder tanden. Moet je niet willen. Oke, beetje overdreven misschien maar je snapt ons. Ander belangrijk dingetje is dat als je elke dag megaveel suiker naar binnen jast je op lange termijn grote kans hebt om diabetes type II te krijgen. En dat is vet kut, lees hier maar .

Hartritmestoornissen
Mensen (vooral jongeren dus) die dagelijks een liter of meer energydrink naar binnen tanken, lopen het meeste gevaar. Da’s logisch. Hoe meer je drinkt, hoe slechter het is. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zegt dat tieners vanaf 12 jaar soms wel zes of meer blikjes per dag drinken. En daardoor krijgen ze vaak klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en zelfs hartritmestoornissen. Sommigen eindigen zelfs op de Spoedeisende Hulp.

Af en toe een blikje
Maar ook af en toe een blikje kan je hele lichaam al fucken. Gaby dronk er af en toe eentje en eindigde dagenlang op de afdeling cardiologie met hartproblemen. Ja, wtf inderdaad! Haar verhaal zie je aanstaande dinsdag in de uitzending.

Waarschuwing
Energydrink is gewoon bij de supermarkt te verkrijgen. Waardoor de scholieren in de pauze makkelijk een paar blikjes en een frikandelbroodje scoren. “Dat is het probleem: het is vrij verkrijgbaar, er is helemaal geen controle. Fabrikanten wordt niet verplicht aan te tonen dat het gevaarlijk is. Het ontbreekt op de blikjes aan een waarschuwing. Ook is niet duidelijk hoeveel je er maximaal van kunt drinken, waar de grens ligt en wat het effect is op het groeiende brein”, zegt Arjan Kuipers, gespecialiseerd in hersenontwikkeling bij kinderen. “Dit soort drankjes heeft een combinatie van stoffen die giftig kunnen worden als je ze in te grote hoeveelheden tot je neemt. Het zenuwstelsel van kinderen is nog volop in ontwikkeling en is daardoor kwetsbaarder dan bij volwassenen.”

Sahil als proefkonijn
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid belooft een uitgebreider onderzoek naar wat enerygdrink met je doet. Maar omdat wij zelf niet langer konden wachten, heeft Sahil zich opgeofferd om proefkonijn te zijn voor ons eigen experiment. Hij drinkt een week lang elke dag energydrink. Hij begint met acht blikjes per dag en dat worden er veertien. Alles voor de wetenschap!

Sahil staat deze hele week onder stricte medische begeleiding. De hele week draagt hij een hartslagmeter. Zo kunnen we zien wat energydrank met zijn lichaam doet. Verder vlogt hij een week lang over wat energydrank met zijn mood, slaappatroon, gevoel, etc. doet. En hij wordt getest op de volgende dingen:
-          Bloeddruk
-          Hartslag
-          Hartritme
-          Bloedtest (cholesterol en bloedsuiker)

Check dinsdag 20 maart wat al die energydrink met Sahil doet. Tien uur, NPO 3! To be continued…
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor