Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Menstruatie-armoede in Nederland

  •  
11-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-02-11 om 15.14.57
Één op de tien vrouwen in Nederland heeft wel eens geen geld voor tampons of maandverband. Dit wordt ook wel menstruatie-armoede genoemd. In Engeland worden hiertegen maatregelen genomen. Daar zijn nu op alle scholen gratis menstruatieproducten te verkrijgen. Is dit ook in Nederland nodig? Ik sprak met Vera* die, ondanks het feit dat ze een vaste baan heeft, toch geen tampons kan kopen.

Tampons en maandverband zijn al vanaf een paar euro per pakje te koop, hoe komt het dat het voor jou alsnog niet te betalen is?
Ik heb een normale baan in de gehandicaptenzorg, maar door het lage inkomen moet ik me wel aan een strak budget plan houden. Een gedeelte gaat naar de huur en ik heb een budget voor de boodschappen. Hierbij moet ik ook rekening houden met mijn menstruaties, maar die komt vaak op momenten dat ik krap bij kas zit. Dan kwam er bijvoorbeeld net een rekening van de tandarts binnen of was het wasmiddel op. Met zo’n laag budget moet ik dan keuzes gaan maken en hebben tampons of maandverband vaak geen prioriteit. Bovendien krijg ik van normale tampons vaak schimmelinfecties, dus moet ik de 100% katoenen tampons kopen die weer vier of vijf euro zijn. 

Hoeveel was je dan per menstruatie kwijt?
Per periode ben ik dan, als ik geluk heb, tien euro kwijt. Voor iemand die niet veel geld heeft, is dat wel veel. Daar kan ik ook veel boodschappen van kopen, keuzes maken is dan dus belangrijk. 

Wat voor keuzes moest je dan maken?
Als ik maandverband moet kopen zorgt dat er ook meteen voor dat ik minder geld overhoudt voor voor mijn avondeten. Ook is mijn menstruatie altijd een lastige tijd, omdat ik last heb van veel pijn. Om de pijn te verlichten gebruik ik dan graag Naproxen, maar het geld om dat te kopen kan ik eigenlijk niet missen. Daarbij gebruik ik tampons en maandverband veel langer dan eigenlijk goed is, om te bezuinigen. 

Schamen mensen zich voor menstruatie-armoede?
Ik denk het wel. Ik kan de huur wel betalen, maar ik zit altijd in de knoop met die laatste euro’s. Mensen denken dan dat ik niet goed met geld om kan gaan, omdat zij die paar euro altijd wel kunnen missen. Ik kan dat pas missen als ik op andere dingen ga bezuinigen. De gedachte dat je die euro wel op moet kunnen brengen draagt bij aan de schaamte bij menstruatie-armoede.

Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? 
Ik weet dat in veel landen menstruatieproducten uitgedeeld worden. Dat klinkt als een goed idee. Het lastige hieraan is wel dat iedere vrouw een voorkeur heeft voor een bepaald product. Zo wil ik zelf alleen 100% katoenen maandverband in verband met mogelijke schimmelinfecties, terwijl een andere vrouw misschien meer waarde hecht aan een bepaalde grootte van een tampon bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je ook gewoon genoegen nemen met wat je kan krijgen, maar ongesteld zijn is voor de meeste vrouwen al een oncomfortabele periode en deze wil je zo comfortabel mogelijk maken.


*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd.


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor