Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Het hyperrealisme van The Pitt op HBO Max

  •  
07-04-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
The Pitt

© HBO Max

De weduwe van Michael Crichton vindt The Pitt een directe kopie van ER (de baanbrekende serie die haar man ooit bedacht). Heeft ze überhaupt een aflevering gezien?

In de wereld van de ziekenhuisseries bestaat er een voor en een na ER (1994-2009). Daarvoor waren ziekenhuisseries vooral soaps, met het ziekenhuis als windowdressing. Voor een realistische afspiegeling van een ziekenhuis hoefde je er niet te zijn, al zorgde de setting natuurlijk wel voor extra drama. Toen kwam er in 1994 ER, gecreëerd door Michael Crichton (schrijver van o.a. Jurassic Park en The Andromeda Strain). Opeens zat de kijker echt in het moment, in de hectiek van een Eerste Hulp. De pilotaflevering, die dokter Greene (Anthony Edwards) gedurende 24 uur in het ziekenhuis volgde, liet ons zien: dit is het echte ziekenhuisleven, dit is hoe realistische ziekenhuis-tv moet zijn.

Het was een gevoel dat nog eens extra werd aangezet in de ambitieuze première van seizoen vier, die live werd opgenomen en uitgezonden in Amerika. Er kwamen zelfs twee opnames: één voor de oost- en één voor de westkust.

The Pitt

© Warrick Page / HBO Max

Dus was ik redelijk sceptisch toen ik hoorde van de plannen voor The Pitt. Het klonk als een gemakkelijke reboot van ER: wéér een ziekenhuisserie die zich afspeelt op de Eerste Hulp, en ook nog eens met Noah Wyle/dokter John Carter (met 254 afleveringen dé veteraan van ER) in de hoofdrol. John Wells, showrunner van ER, is tevens uitvoerend producent.

Ik was niet de enige die dit dacht. Sherri Crichton, de weduwe van Michael Crichton, spande namens zijn erven een rechtszaak aan tegen HBO Max (waar ER ook te zien is) vanwege deze directe ‘kopie’. Bij de originele show zou Michael Crichton namelijk hebben bedongen dat hij bij toekomstige, aan ER gerelateerde, projecten betrokken zou worden. Nu was de aanbieder, aldus de weduwe, ook al met haar in gesprek geweest, maar toen de onderhandelingen op niets uitliepen, zou het project zijn omgedoopt tot The Pitt, zonder enige erkenning van – of vergoeding voor – Crichton.

The Pitt

© Warrick Page / HBO Max

Het is maar de vraag of haar claim iets uit zal halen in de rechtbank. Je kan immers moeilijk hardmaken dat Crichton een patent heeft op ziekenhuisseries die zich afspelen op de Eerste Hulp. Alsof Mike White het alleenrecht zou hebben op satires die zich afspelen op exotische resorts, of de bedenker van CSI op misdaadseries in forensische laboratoria. Aan de andere kant: de muziekindustrie heeft bewezen dat muzikanten soms wel succesvol kunnen claimen dat zij een specifieke notencombinatie hebben bedacht.

Toch vraag ik me af of Sherri Crichton überhaupt wel een aflevering van The Pitt, waarvan deze week de seizoensfinale in première gaat, heeft gezien. In vergelijking met het hyperrealisme van The Pitt is ER als een film van Michael Bay (The Rock, Armageddon, Ambulance).  

De serie volgt één shift op de Eerste Hulp van een ziekenhuis in Pittsburgh, waarbij iedere aflevering één uur beslaat. Dit is meer dan een gimmick. Het dompelt je onafgebroken onder in de wereld van de EH, waar de huis-tuin-en-keuken-ongelukjes en de echte noodgevallen elkaar in rap tempo opvolgen.

The Pitt

© Warrick Page / HBO Max

Ook de experts zijn onder de indruk van het realisme van de medische procedures (heb je ooit willen weten hoe een schotwond door het hoofd eruitziet? Nee? Pech!) en van de dynamiek op de Eerste Hulp, ook wel ‘the pitt’ genoemd, waar het continu bikkelen en schakelen is. Het echte drama komt dan ook voornamelijk van de werkvloer; niet van buitenaf (de traumatische flashbacks van dokter Robby/Noah Wyle zijn ook het minste onderdeel van de serie).

Hoe anders gaat dat bij de nieuwe ziekenhuisserie Pulse, die sinds vorige week bij Netflix is te zien, waarin arts Danielle Simms (Willa Fitzgerald, Scream de serie) tijdens een orkaan zit opgescheept met de collega (Colin Woodell, de jonge Ian McShane in The Continental) die ze net heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.  

In The Pitt is een ‘normale‘ shift overleven echt al dramatisch genoeg.

Bregtje Schudel en Omar Larabi schrijven per toerbeurt wekelijks over wat hen opvalt op het gebied van series en/of films.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor