© Elevation Pictures / Paramount Pictures
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week: een uit de hand gelopen feest, een nieuw soort mobiele telefoon en een buitenaardse parasiet.
Project X (2012)
Acteurs: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown
Regie: Nima Nourizadeh
© Warner Bros. Pictures
In 2012 werd het found-footage-genre, dat zo effectief was gebruikt in horrorfilms als The Blair Witch Project en Cloverfield, toegepast op een heuse tienerkomedie: Project X werd bij de release dan ook omschreven als 'Animal House voor de iPhone-generatie'. Het verhaal volgt drie studenten (gespeeld door vrij onbekende acteurs, om het geheel zo geloofwaardig mogelijk te maken), die een in eerste instantie vrij bescheiden house party geven die - dankzij promotie op internet en radio - gigantisch uit de hand loopt, waarna de hele buurt volledig in puin komt te liggen. De film had een grote (negatieve) impact op jongerenfeestjes over de hele wereld, waarbij onder meer de Franse en Duitse politie met harde hard in moest grijpen. En ook in Nederland was er uiteindelijk geen ontkomen aan: in het Groningse Haren mondde een onschuldig bedoeld partijtje dankzij relschoppers uit in totale chaos en honderdduizenden euro's aan schade.
BlackBerry (2023)
Acteurs: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson
Regie: Matt Johnson
© Elevation Pictures / Paramount Pictures
Veel mensen zullen Glenn Howerton door zijn rol in het inmiddels al twintig jaar lopende It's Always Sunny waarschijnlijk niet meer los kunnen zien van de sociopathische narcist Dennis Reynolds. In de film BlackBerry is de acteur met zijn kalende hoofd en nette pak echter bijna niet meer te herkennen en steelt hij de show als de gehaaide zakenman Jim Balsillie, die na zijn ontslag besluit om een erg groot risico te nemen: hij zet alles op het spel om de Canadese technerd Mike Lazaridis (Jay Baruchel) en in mindere mate zijn jeugdvriend Doug (Matt Johnson, ook scenarist en regisseur) te begeleiden bij het pitchen van een nieuw soort mobiele telefoon met e-mail-functie. Het biografische drama is niet heel erg origineel qua vorm - hoewel de nieuwsbeelden tussendoor de tijdsgeest op een leuke manier vatten - maar wel innemend en vermakelijk, en op de een of andere manier (mede dankzij Howerton) ook erg geestig.
Venom: The Last Dance (2024)
Acteurs: Tom Hardy, Chiwetel Ejiofor, Juno Temple
Regie: Kelly Marcel
© Sony Pictures / Marvel Entertainment
Onder leiding van producent Amy Pascal (die nu, tot schrik van velen, van Amazon de sleutels tot de Bond-franchise in handen kreeg) konden de Spider-Man-spin-off-films kritisch gezien weinig potten breken. Alle slechte recensies zouden de financiële opbrengst van de Venom-films echter niet deren, waardoor Tom Hardy vorig jaar een derde en waarschijnlijk laatste deel mocht maken, waarin Eddie Brock (Hardy) en zijn symbioot Venom onder meer te maken krijgen met buitenaardse monsters van Venoms thuisplaneet. Het slotstuk lijdt weer onder een gekunsteld script, waarbij de lollige elementen en de ernstige elementen (in tegenstelling tot in de eerste MCU-films) nooit echt goed in balans zijn, en verspilt de talenten van acteurs als Stephen Graham (Adolescence) en Rhys Ifans (House of the Dragon). Tom Hardy heeft wel nog altijd zichtbaar plezier in de rol, hoewel ook Venom: The Last Dance waarschijnlijk niemand echt heel lang bij zal blijven.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief