© KRO-NCRV
Een belangrijke reconstructie van een gevecht dat uit het collectieve geheugen is verdwenen.
Hoewel het de locatie van een van de heftigste militaire gevechten uit de recente Nederlandse militaire geschiedenis was, is de naam Chora niet tot ons collectieve geheugen doorgedrongen. In De Afghaanse hand brengen schrijvers en muzikanten Aafke Romeijn en Bram Leven niet alleen een reconstructie van de Nederlandse missie in Uruzgan, maar duiken ze ook in de manier waarop die missie hier gepresenteerd werd.
Dat doen ze in interviews met militairen en journalisten die verslag deden van het conflict. Naast de soms bloedige verhalen over gebeurtenissen in Afghanistan, zijn hun anekdotes over de thuiskomst en de ‘morele verwonding’ achteraf aangrijpend. Het zijn heftige gesprekken, die duidelijk maken hoe lang oorlog kan nazinderen.
Met deze collectie interviews maakt deze reeks duidelijk dat de missie in Uruzgan, en het handelen van Nederland in het gevecht in Chora, ten onrechte uit ons geheugen verdwenen is. Het maakt De Afghaanse hand een belangrijke reconstructie van een militaire missie, en de manier waarop die in Nederland werd voorgeschoteld.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief