© Willem Jan de Bruin / EO
Een knap onderzoek in de wetenschappelijke ontwikkelingen en de ethische dilemma's rond geslachtsteleurstelling.
Terwijl steeds meer aanstaande ouders de onthulling van het geslacht van hun baby vieren met gender reveals, is er ook een groep die stiekem hoopte dat hun kind het andere geslacht was geworden. In De koningswens onderzoeken EO-journalisten Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren het fenomeen geslachtsteleurstelling.
Daarbij ontdekken ze dat er een enorme markt is rond het beïnvloeden van de sekse van baby’s. In Nederland, waar geslachtsselectie verboden is, beweren diëtisten dat voeding het verschil kan maken. Andere stellen met een kinderwens vliegen naar Cyprus, waar de Nederlandse Bert van Delen ivf-behandelingen geeft.
Achter de afleveringen gaat één centrale vraag schuil: moeten we alles willen bepalen? Van der Linden en Van den Toren duiken niet alleen in wetenschappelijke mogelijkheden, maar ook in de ethische dilemma’s. Dat levert soms ongemakkelijke gesprekken op, zeker rond het thema abortus. De koningswens velt uiteindelijk geen oordeel, maar laat knap zien hoe gevoelig het onderwerp geslachtsteleurstelling is.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief