© Algemeen Dagblad
Wat begint als het schrijnende verhaal van een uit huis geplaatste baby, wordt uiteindelijk een roep om betere zorg voor kwetsbare kinderen.
Zes weken na haar geboorte wordt de baby van José Booij door jeugdzorg uit huis geplaatst. Wanneer AD-journalist Carla van der Wal twintig jaar later een afspraak met de moeder maakt, treft ze een ernstig verwarde vrouw, die leeft in een gekraakt huis in België en wilde complottheorieën aaneenrijgt.
De verloren zaak van José vertelt niet alleen het schrijnende verhaal van een moeder die de weg kwijtraakt, maar ook over de structurele problemen binnen jeugdzorg. José Booij werd als driejarige peuter ook uit huis gehaald, waarna ze van pleeggezin naar pleeggezin werd verplaatst en steeds een andere begeleider kreeg vanuit jeugdzorg.
In een reeks interviews blijkt dat ze geen uitzondering was: we horen hoe nog veel meer kinderen verloren raakten in een steeds complexer systeem. Die combinatie tussen het leven van Booij en de misstanden bij jeugdzorg maken De verloren zaak van José niet alleen een spannend verhaal, maar ook een roep om betere zorg voor kwetsbare kinderen.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief