© de Volkskrant
Een heldere uitleg over hybride oorlogsvoering, van Russische sabotage tot Chinese hacks.
Terwijl de bommen exploderen in Oekraïne, is de rest van Europa ook al jarenlang in een oorlog verwikkeld, redeneert Huib Modderkolk. Alarmistische woorden van de onderzoeksjournalist, maar in Schaduwoorlog, de podcast die hij maakt met adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant Annieke Kranenberg, weet Modderkolk er een overtuigend pleidooi van te maken.
De reeks richt zich op hybride oorlogsvoering, de schimmige manier van oorlog die niet met traditionele wapens wordt uitgevochten. Zo bespreekt het duo Russische sabotage, die reikt van ontploffende pakketjes en het vergiftigen van politieke tegenstanders tot het uitschakelen van GPS-systemen bij boten en vliegtuigen. Of de manier waarop China op grote schaal hackers inzet en, in de woorden van Modderkolk, al jaren onze persoonsgegevens in handen heeft.
Hoe angstaanjagend bovenstaande voorbeelden ook klinken; Schaduwoorlog is geen podcast die paniek zaait. In plaats daarvan maken Modderkolk en Kranenberg ingewikkelde, behoorlijk technische onderwerpen behapbaar, waarbij ze ook nog eens extra stilstaan bij de vraag in hoeverre burgers de gevolgen van hybride oorlogsvoering voelen.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief