© KRO-NCRV
Innovatief journalistiek werk van onderzoeksprogramma Pointer zorgt voor onthullingen die teruggrijpen naar de spanningen van de Koude Oorlog.
Waarom maakt een Russisch schip dagenlang zigzaggende bewegingen voor de Nederlandse kust? We vinden het antwoord al in de titel van de nieuwe podcast van Pointer: Spionnen op de Noordzee. Journalisten Peter Keizer en Sander Bartling weten niet alleen te ontdekken wat dat ene schip doet, maar stuiten op een complete Russische schaduwvloot.
De ontdekking van die schaduwvloot verplaatst het onderzoek van de Noordzee naar de Oostzee. Daar ontdekken de journalisten hoe de Russen niet alleen aan spionage, maar ook aan sabotage doen: steeds vaker worden onderzeese pijpleidingen en kabels kapotgemaakt, met flinke gevolgen voor de Europese infrastructuur.
Terwijl de onthullingen in de podcastreeks teruggrijpen naar de spanningen van de Koude Oorlog, zijn de onderzoekstechnieken uiterst modern. Peter Keizer geeft tijdens het onderzoek een blik in het arsenaal van een datajournalist; hier en daar wordt het wat technisch, maar het is zeer boeiend om te horen hoe hij zijn research doet. Research die veel opleverde: de eerste Kamervragen zijn al gesteld vanwege het Pointer-onderzoek op de Noordzee.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief