De makers van South Park hannesen met deepfake-technologie en zetten Donald Trump te kakken.
Natúúrlijk moesten Trey Parker en Matt Stone – de mannen achter South Park – iets met deepfake-technologie doen. De beeldmanipulatie waarmee je bijvoorbeeld beroemdheden makkelijk kan emuleren leent zich uitstekend voor de cynische, soms kinderlijke humor van het duo, zo blijkt in Sassy Justice. En eigenlijk bezigden ze al die jaren gewoon deepfake-technologie avant là lettre. In South Park zág je wel dat sommige beroemdheden karikaturen waren, maar ging je er alsnog in mee. Nu zien de beroemdheden die worden bespot er levensecht uit, maar blijkt soms dat dit simpelweg komt omdat de beelden levensecht zijn.
Sassy Justice draait om het nieuwsprogramma van onderzoeksjournalist Fred Sassy (Peter Serafinowicz voorziet het gezicht van Donald Trump in een dandy-achtig outfit van een stem) die vanuit Cheyenne, Wyoming (net zo’n onbeduidend provincieplaatsje als South Park) de echtheid van het nieuws onderzoekt. Zijn beelden van Tom Cruise die ‘vagina poep’ uitschreeuwt authentiek? Het lijkt er wel op (hier hebben de makers weer zo’n trekpop à la Terrance and Phillip uit de kast gehaald). Maar als de echte Anthony Fauci (dé Amerikaanse corona-expert) in beeld verschijnt, dan krijgt hij het predicaat ‘fake’ toebedeeld.
Als Michael Caine in beeld komt en vertelt dat het nadoen van beroemdheden heel moeilijk is en dat mensen daar nooit in trappen, weet je direct dat een acteur hem naspeelt. Maar bij een jonge Julie Andrews (The Sound of Music) lijkt het weer alsof Parker en Stone óók een algoritme gebruiken voor haar stem. Ironisch genoeg doet Sassy met dit onderzoek wat sommige media nalaten: fake news signaleren. Hoogtepunt uit de aflevering is wanneer Sassy een deepfake-detector aanschaft en achter de knoppen gaat zitten bij beelden van president Trump tijdens een interview.
Ineens toont Trump berouw: ‘Ik ben een slecht mens.’ Maar dan besluit hij met: ‘Ik wil met mijn dochter trouwen.’ Het is flauw en hilarisch. En ook supermeta: een journalist met Trumps gezicht zit aan de knoppen van een president met Trumps gezicht die president Trump moet voorstellen. De fragmenten worden tussendoor afgewisseld met reclameboodschappen. Zo zien we Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, als uitbater van een dubieuze nierdialysekliniek. Waar je op krediet een behandeling kan aangaan. Waarmee de makers eens temeer bewijzen dat ze met hun nieuwe gimmick alle kanten op kunnen.
Hoe lang duurt het voordat de eerste geëmuleerde beroemdheid en plein public zijn ongenoegen toont? Want sommige kijkers zullen dankzij, of ondanks, Sassy écht niet het verschil zien tussen echt en nep, en dan is het kwaad al geschied – en precies dat is de crux van Sassy Justice.
Sassy Justice S01, vanaf 26 oktober 2020 op YouTube