© SkyShowtime / MSNBC
Weinig hoopgevende, boeiende documentaire over een Amerikaanse oud-militair die radicaliseert toont hoe diep extremisme huist in het DNA van de Verenigde Staten.
De extreemrechtse Stewart Rhodes, een zelfbenoemde libertair die het einde der tijden voorspelt, komt in het nieuws tijdens de onlusten bij het Capitool op 6 januari 2021. Rhodes is de oprichter en leider van de Oath Keepers, een militiebeweging die zich ten doel heeft gesteld om overheidsdiensten zoals de politie, die onderdeel zouden zijn van een soort ongrondwettelijk complot, te bestrijden. Rhodes wordt in 2022 tot 18 jaar cel veroordeeld, vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool; recent kreeg hij gratie van president Donald Trump.
Filmmaker Daniel Vernon toont in King of the Apocalypse vanuit het perspectief van Rhodes’ zoon Dakota Adams hoe zijn vader gaandeweg radicaliseert – en hoe hij zijn kinderen indoctrineert. Adams, die een politieke carrière als democraat ambieert, vertelt in de film over zijn opvoeding. Hij kreeg thuisonderwijs, en Rhodes leerde hem hoe hij met messen en geweren om moest gaan. Als de ellende zou losbarsten zou Adams zich kranig kunnen weren, was de gedachte. Ook Rhodes’ echtgenote Tasha komt in beeld – zij ziet met lede ogen aan hoe haar man steeds extremere standpunten inneemt.
Tasha besluit dat ze van Rhodes wil vluchten en haar kinderen mee wil nemen. Dat blijkt geen sinecure: de politie wil haar niet helpen, rechters evenmin. Vernon spiegelt in die zin extremisme in de Verenigde Staten voor als een hardnekkig probleem, dat diep geworteld is in het DNA van het land. Tasha’s zoon wordt in de film met zijn liberale(re) politieke opvattingen opgevoerd als het antwoord op Rhodes’ extreemrechtse gedachtegoed. Maar tegen het einde overheerst vooral de desillusie. Dit probleem lost zich niet zomaar op.
King of the Apocalypse, vanaf zondag 30 maart 2025 bij SkyShowtime
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief