Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The TMF Story: VJ’s hangen openhartig de vuile was buiten

  •  
30-04-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1921 keer bekeken
  •  
The TMF Story

© Videoland

Dertig jaar na de start van The Music Factory (beter bekend als TMF) halen de oprichters, VJ's en andere betrokkenen herinneringen op aan hun tijd bij de zender. Zij hebben veel mooie herinneringen, maar ook benoemen ze de zaken die niet goed gingen in die periode.

Met wat voor blik kijk je naar de geschiedenis? Dat is een belangrijke vraag die zich opdringt bij het zien van de tweedelige Videoland-documentaire The TMF Story. Alles kon en mocht bij de zender, die vooral in de jaren negentig een trouw publiek van jonge kijkers aan zich wist te binden. Internet stond nog in de kinderschoenen en voor het zien van de laatste clips van de grote sterren was je toen nog afhankelijk van televisie. Oprichters Lex Harding en Herman Braakman sprongen in een gat in de markt en wisten een batterij aan jonge talenten aan zich te binden.

Alle VJ's van weleer werkten mee aan het prima gedocumenteerde tweeluik, waarin alle hoogte- en dieptepunten de revue passeren. Bridget Maasland, Fabienne de Vries, Isabelle Brinkman en Sylvana Simons blikken terug op dit 'Neverland waar alles kon' vol 'puberpolder en -glamour'. Alle jonge talentvolle artiesten van die tijd uit binnen- en buitenland schoven aan: van Robbie Williams tot Mariah Carey, van Destiny’s Child tot Janet Jackson. Alles wat de zender aanraakte, leek in goud te veranderen. De TMF Awards begon als een gebbetje in de kantine van de zender, maar groeide uit tot een mega-event met gillende fans in de Heineken Music Hall en Ahoy. Fabienne de Vries vertelt hoe het toendertijd revolutionair was dat zij in Toute Fabienne faxen voorlas die in de studio binnenkwamen.

Maar er was ook een keerzijde, beklemtonen vrijwel alle VJ’s, waar ze zich pas later bewust van werden. 'Woke bestond niet', vat oprichter Lex Harding in de documentaire samen, wat in de praktijk betekende dat bij vrouwen soms uiterlijk belangrijker werd gevonden dan talent. Toen Isabelle Brinkman hem om opslag vroeg, omdat zij minder verdiende dan haar collega’s, zou Harding hebben geantwoord: 'Je hebt helemaal gelijk, maar je hebt geen tieten.' De volgende dag nam Brinkman ontslag, Harding zegt zich de opmerking niet te kunnen herinneren. Dat geldt ook voor de ‘grap’ die werd gemaakt toen Sylvana Simons na drie jaar afscheid nam. De zendermanager zei in zijn toespraak blij te zijn van die 'apenmuziek' af te zijn. In een schriftelijke verklaring zegt ook hij zich dit niet meer te herinneren. 'En als het wel zo was, verdient mijn 27-jarige ik een draai om zijn oren.'

Meerdere VJ’s stellen trouwens dat ze keihard werkten voor een modaal loon. De stress werd velen te veel. Jeroen Post kampte met burnoutverschijnselen en Bridget Maasland vond zichzelf na een lange dag hyperventilerend terug langs de kant van de weg. Na vier jaar waren eigenlijk alle sterren van de zender weg. In het tweede deel van de documentaire komt de nieuwe generatie aan het woord. In deze aflevering zien we onder meer Miljuschka Witzenhausen, die in RTL Boulevard opeens werd ‘geout’ als familielid van Willem Holleeder. Een absoluut hoogtepunt is Nikkie Plessen, die tijdens een interview in 2007 Fab Morvan van Milli Vanilli vroeg of hij zijn muzikale partner Rob Pilatus nog vaak zag. De blik van Morvan als hij haar vertelt dat Pilatus al negen jaar dood is, is onbetaalbaar.

The TMF Story, vanaf donderdag 1 mei 2025 bij Videoland

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor