© Netflix
Robert De Niro speelt een voormalig president die in een complot belandt, in thrillerreeks die naarstig reflecteert op heden en verleden.
Het is in de openingsaflevering van de complotthriller Zero Day behoorlijk moeilijk om het personage van Robert De Niro serieus te nemen. De meesteracteur speelt oud-president George Mullen. Als een terroristische aanslag tot gevolg heeft dat onder meer het elektriciteitsnet in de Verenigde Staten een minuut lang wordt ontregeld, met dodelijke gevolgen, krijgt hij de taak om een commissie op te zetten die de daders in beeld moet brengen. Eerder brengt Mullen al een bezoek aan New York, waar eerstehulpverleners in de metro, die ook getroffen is, hun leven in de waagschaal stellen.
Boven het straatoppervlak schreeuwen omstanders dat deze ambulanciers en politieagenten ‘acteurs’ zijn. Mullen wordt kwaad en geeft een plechtstatige speech, zoals alleen De Niro dat kan. Daarna druipen de ‘gekkies’, zoals Mullen ze noemt, af. Ging het in de realiteit maar zo makkelijk. Misschien is dat ook wel een wensdroom van De Niro, die al jaren ageert tegen het populisme, en tegen president Trump.
© JoJo Whilden / Netflix
Niettemin betoont Mullen zich al snel een uitstekend onderzoeker. Bijgestaan door zijn schoonzoon Roger Carlson (Jesse Plemons) stuit hij op een complot. Tegelijkertijd lijken de aanslagplegers het ook op Mullen te hebben gemunt, die begint te hallucineren, en overal Who Killed Bambi? van The Sex Pistols begint te horen. De paranoia overheerst in die zin en memoreert aan Martin Scorsese’s Shutter Island (2010) en de paranoia-trilogie van Alan J. Pakula uit de jaren zeventig (zie onder meer Klute, 1971).
© JoJo Whilden / Netflix
Zero Day komt uit de koker van scenaristen Noah Oppenheim en Michael Schmidt, die tevens een reputatie hebben als doorgewinterde politieke journalisten. Hun geesteskind, waar Eric Newman (Narcos) ook aan meeschreef, laat zich omschrijven als een nieuwsgierig makend drama. Aan de ene kant lijkt Zero Day te zinspelen op de ellende die onder Trump misschien nog wel groter wordt; aan de andere kant reflecteert de reeks op de krampachtige wijze waarop politici en media hebben vermeden populisten (zoals Trump) te bekritiseren.
© JoJo Whilden / Netflix
Dit alles levert geen meesterwerk op, maar wel een ijzingwekkende achtbaanrit waarin ook nog eens een keur aan talentvolle acteurs wordt opgevoerd: Lizzy Caplan, Connie Britton, Bill Camp, Angela Bassett, Dan Stevens, Matthew Modine en Joan Allen geven acte de présence.
Zero Day, vanaf donderdag 20 februari 2025 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief