We hebben allemáál belang bij vrije pers.
Verslaggever PowNed Mark Baanders, wordt bij de Sionkerk in Urk aangereden door een kerkganger
© ANP
Bij Peter ter Velde (NOS, Persveilig) stróómden dit jaar de meldingen van bedreigingen binnen.
‘Hyena’s noem ik jullie, jullie verraden het volk, ik heb zelden zulke hyena’s gezien. Misdadig wat jullie doen.’ Het was een hallucinante tirade die journalist Chris Bakker van stadsomroep Studio040 voor zijn microfoon kreeg tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari jl. Een mevrouw die niet tekeerging tegen de relschoppers, maar tegen de journalisten die er verslag van deden. Dat het niet bij agressieve woorden bleef, merkte Chris later die middag, toen hij voor dreigende relschoppers moest vluchten en alleen nog incognito, zonder zichtbare perskaart en camera, verslag kon doen van de rellen.
Verder lezen? Klik op de link hieronder.
NOS haalt na aanhoudende bedreigingen logo van satellietwagens
© ANP
In gesprek met drie omroep-hoofdredacteuren over persveiligheid in de regio. ‘Er is bij ons over steekwerende vesten voor journalisten gepraat, dat vind ik nogal wat.’
Ze is er nog kwaad om, Sandrina Hadderingh, de hoofredacteur van Omroep Gelderland. Een paar dagen geleden werd haar cameraploeg belaagd bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem. De voetbalsupporters wachtten daar ’s avonds met veel lawaai hun club op die tegen Jong Ajax had gespeeld. De wedstrijd was in gelijkspel geëindigd, niet genoeg voor een promotie naar de eredivisie. En de aanwezige journalisten en fotografen moesten het ontgelden. Hadderingh: ‘Er ontstond een dreigende situatie toen de supporters op onze verslaggevers af kwamen. Die moesten zichzelf snel in veiligheid brengen voor er klappen vielen. Ze hebben ook nog snel een journalist van ESPN in de auto meegenomen.’
Verder lezen? Klik op de link hieronder.
Sikkom-journalist Willem Groeneveld bij zijn ingegooide raam
© Peter Wassing
Ondanks diverse incidenten staat de persvrijheid in Nederland nog fier overeind. Hoe is het persklimaat in andere Europese landen? Vier buitenlandcorrespondenten vertellen.
Engeland, Patrick van IJzendoorn - MURDERERS. Deze kop stond op 14 februari 1997 levensgroot op de voorpagina van The Daily Mail, een van de best gelezen kranten in Engeland. Daaronder waren foto’s te zien van vijf jonge mannen, met naam en toenaam, die volgens de krant vier jaar eerder schuldig waren aan een racistische moord die Engeland had doen huiveren, de moord op de student Stephen Lawrence in Zuidoost-Londen. De krant nodigde de ‘daders’ uit om naar de rechter te stappen als de beschuldiging van moord onterecht en dus smadelijk was. Het bleef stil.
Verder lezen? Klik op de link hieronder.
Persfotograaf en vriendin worden aangevallen in Lunteren, auto door een shovel omgekiept
© Persbureau Heitink
Ter afsluiting van onze reeks over persvrijheid: Hoe zorgen we ervoor dat journalisten in Nederland hun werk kunnen blijven doen?
Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS-Nieuws Voorzitter Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren - ‘Dat wij een jaar geleden het NOS-logo van onze satellietwagens hebben gehaald, is niet de oplossing. Journalisten moeten hun werk zo goed mogelijk doen: ter plaatse zijn en daarvan verslag uitbrengen. Dat is belangrijk in een democratie en daar is persvrijheid voor. Bij publieksevenementen, als er veel mensen op de been zijn, vragen wij ons altijd af hoe wij de veiligheid van onze journalisten moeten garanderen. Bij demonstraties sturen we meestal bewaking mee. Die mensen zijn onzichtbaar, ze volgen op afstand, maar als het nodig is, kunnen ze er snel bij zijn.
Verder lezen? Klik op de link hieronder.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!