Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

50 jaar halsbandparkieten in Nederland

  •  
04-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
968 keer bekeken
  •  
halsbandparkiet

© Fotograaf: StefanTimmermans

De halsbandparkiet is al 50 jaar lang een vertrouwde verschijning in steden in de Randstad. Europese wetenschappers hebben nu de noodklok geluid en een lijst opgesteld van invasieve uitheemse diersoorten waarin de halsbandparkiet hoog genoteerd staat. De parkiet zou een bedreiging vormen voor onze inheemse natuur.

Europa

In 1968 werd voor het eerst een in het wild broedend paar halsbandparkieten aangetroffen in Nederland. Sinds die tijd heeft de vogel een gestage groei doorgemaakt. De parkiet leeft in de grote steden in de Randstad. Volgens de laatste telling in 2014 leven er nu zo’n 12.000 halsbandparkieten in Nederland. Maar ook in andere grote Europese steden worden grote populaties van de halsbandparkiet aangetroffen.

Invasieve exoot?

Een groep Europese wetenschappers heeft in het tijdschrift Biological Invasions een lijst opgesteld met de meest invasieve uitheemse soorten in Europa . De halsbandparkiet staat hoog op de lijst, maar staat  echter (nog) niet aangemerkt bij de Europese Unie als zorgwekkende invasieve exoot waardoor er geen verbod is op import, handel en fokken. Ecoloog Roelant Jonker trekt überhaupt in twijfel of de halsbandparkiet wel zo bedreigend is voor onze inheemse natuur.
Link naar artikel met de volledige lijst
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor