Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kikkerparadijs in duinen van Meijendel

  •  
28-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
864 keer bekeken
  •  
Kikkervalleien in Meijendel

© Kikkervalleien in Meijendel. Fotograaf: Kim van Holsteijn

De Kikkervalleien in de duinen van Meijendel is een uniek afgesloten natuurgebied met veel zeldzame soorten. Het voormalige waterwingebied is nu het territorium van de rugstreeppad en de boomkikker. Maar ook zeldzame bloemen als de bijenorchis, het oeverkruid en de dwergbloem zijn er teruggekeerd na bijna 100 jaar afwezigheid. 

Kikker- en bloemenparadijs

De kikkervalleien is een voor het publiek afgesloten gebied in Meijendel bij Wassenaar onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Uit onderzoek blijkt dat van alle groepen planten en dieren in Nederland, er 40 tot 70 procent in de duinen te vinden zijn. Terwijl de kustduinen slechts 1 procent van het Nederlandse grondoppervlak bestrijken. De Kikkervalleien is een voormalig waterwinterrein dat teruggegeven is aan de natuur. Het is nu een belangrijk vochtig duinvalleien gebied waar veel bijzondere soorten teruggekeerd zijn en/of nieuwe dieren zich gevestigd hebben.
Bijenorchis in Kikkervalleien bij Meijendel.

© Bijenorchis in Kikkervalleien bij Meijendel. Fotograaf: Jesper Buursink

Bijenorchis in Kikkervalleien bij Meijendel. Foto: Jesper Buursink
De rugstreeppad doet het er al lang erg goed maar sinds 2000 heeft ook de boomkikker zijn intrede gedaan. De kikker komt van oorsprong voor in het Oosten van Nederland maar heeft zijn weg gevonden naar de natte duinvalleien en doet het er heel goed. Naast bijzondere amfibieën hebben zeldzame bloemen hun herintrede gedaan in de Kikkervalleien. Zo zijn er een aantal van de zeldzame bijenorchis te vinden, keerde het kleine oeverkruid na 85 jaar weer terug en de dwergbloem wist na maar liefst 185 jaar het gebied weer terug te vinden.    

Eenmalig open voor publiek

Elk jaar wordt op de laatste zondag van de maand juni eenmalig dit gebied geopend voor publiek. Er is dan de mogelijkheid om onder begeleiding van ecologen dit dynamische duingebied met eigen ogen te bekijken via een tijdelijke wandelroute van 2 kilometer. Dit gebeurt om mensen bewust te maken van  dit bijzondere natuurgebied en hoe waterwinning en natuurbeheer hand in hand kunnen gaan.
Meer informatieMeer informatie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor