De populatie meervleermuizen staat onder druk in Nederland door landschappelijke ingrepen en de afname van (potentiële) verblijfplaatsen. De zeldzame meervleermuis heeft te maken met afnemende populaties. De vleermuis kiest in de zomer als verblijfplaats vaak oude kerkzolders en jaren zestig rijtjeshuizen en deze worden steeds meer gerenoveerd en geïsoleerd. Helaas verdwijnt hierdoor ook de favoriete verblijfplaats van de meervleermuis. Daarbij liggen de verblijfplaatsen ook nog is buiten de bescherming van Natura2000 gebieden.
Onderzoek
Nederland biedt plaats aan naar schatting 10 procent van de wereldpopulatie meervleermuizen. Het is daarom belangrijk dat deze goed beschermd wordt. Echter is er nog veel onbekend over exacte foerageergebieden, verblijfplaatsen en vliegroutes. Het is met deze reden dat de Provincie Friesland onderzoek laat verrichten door vleermuis-experts Anne-Jifke Haarsma van
Batweter
en Johann Prescher van ecologisch onderzoeksbureau
Altenburg & Wymenga
in samenwerking met vrijwilligers.
Loslaten van zeldzame meervleermuizen met een zender op de rug. Gefilmd door Johann Prescher van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga.
Een deel van het onderzoek bestaat uit het vinden van nieuwe zomerverblijven. Dat gebeurt door vleermuizen te vangen op hun vliegroute en enkele daarvan te voorzien van een zender. Na het vangen worden de gezenderde vleermuizen direct gevolgd waarbij foerageergebied, vliegroute en uiteindelijk verblijfplaats in kaart worden gebracht. Ze hopen zo te bepalen waarom de populaties meervleermuizen nou precies achteruitgaan.