Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strand vol aangespoelde dieren door winterse storm

  •  
13-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
Meeuw met zeester

© Fotograaf: adejong

Deze week lag het strand van Ameland bezaaid met krabben, scheermesjes en zeesterren als gevolg van een winterse storm op zee. Duizenden meeuwen kwamen op het feestmaal af.
Komende dagen wordt er wederom storm voorspeld langs de Nederlandse kust. Een interessante tijd dus voor een bezoekje aan het strand. Bekijk onze fotoserie over wat je allemaal kunt tegenkomen op het strand.

Zeesterren

Door storm wordt de zeebodem, waar zeesterren zich aan vastklampen, losgewoeld. Omdat het zeewater ’s winters erg koud is, zijn de zeesterren bovendien verslapt en kunnen ze zichzelf niet opnieuw vastzetten. Door de stroming worden ze vervolgens op het strand afgezet en gaan ze dood.
Aangespoelde zeesterren

© Fotograaf: belton

Witte tennisbal

De wulk, een weekdier, heeft juist geen last van het koude water. Sterker nog, de winter is de tijd dat ze zich voortplanten. Dat doen ze omdat kreeften en krabben, die hun eieren eten, dan minder actief zijn. Soms kun je na een storm de eieren op het strand aantreffen. Het zijn witte ballen, ter grootte van een tennisbal, die bestaan uit kleine blaasjes waarin tientallen wulken zich ontwikkelen.
Eieren van een wulk

© Fotograaf: leenkuiper

Exotische zwaardschedes

Ook ligt er soms een dikke laag scheermesjes op het strand. Het gaat dan meestal om de Amerikaanse zwaardschede, een exoot die sinds de jaren 80 langs onze kust voorkomt. Scheermesjes graven zich verticaal in de bodem in, vaak in grote groepen. Maar als de bodem wordt omgewoeld, kunnen ze massaal op het strand aanspoelen.
Fotograaf: jeffie7

Aangespoelde vissen

Het lijkt wel een uit de kluiten gegroeid kikkervisje: de vorskwab. Deze kabeljauwachtige verbergt zich onder water graag tussen stenen en plukken wier, maar bij storm wil er nog wel eens eentje op het strand aanspoelen. Naast de vis ligt het zeer kwetsbare skelet van een zeeklit, een zee-egel.
Vorskwab en zeeklit

© Fotograaf: ladylove40

Zwakke bruinvis

Ook voor bruinvissen kan een flinke storm fataal zijn. Vaak hebben aangespoelde bruinvissen al wel een zwakke conditie als gevolg van verwondingen door een visnet of een ontsteking.
Aangespoelde bruinvis

© Fotograaf: jannave

Roggenei

Een andere opmerkelijke vondst is dit eikapsel. Het is het ei van een rog, waarschijnlijk een stekelrog. Deze taaie, leerachtige eikapsels worden soms ook wel 'zeemeermintasjes' genoemd.
storm-rog

© Fotograaf: Julesvdbroek

Duizenden meeuwen

Al deze aangespoelde dieren zijn voor meeuwen een makkelijk maaltje. Ze komen dan met duizenden tegelijk naar het strand om te profiteren van al dit overvloed aan voedsel.
Meeuwen op het strand

© Fotograaf: PietBroekhof

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor