Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stilstand in groei CO2-uitstoot

  •  
06-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_66.jpg
Na drie jaar van vertraagde groei, is in 2015 de groei van de mondiale uitstoot van kooldioxide (CO2) door het gebruik van fossiele energie en van staal- en cementproductie tot stilstand gekomen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de wereldwijde afname met 2% van de verbranding van steenkool en van cementproductie in 2015 – de grootste afname van de afgelopen 50 jaar, afgezien van economische recessies. De mondiale afname van de CO2-uitstoot door het gebruik van steenkool werd teniet gedaan door een toename van de uitstoot door de verbranding van aardgas en olieproducten.

'Trends in global CO2 emissions'

Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse  rapport ‘Trends in global CO2 emissions’ , dat het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie hebben uitgebracht. Het rapport is gebaseerd op recente resultaten van de Emission Database for Global Atmospheric Research (EDGAR) en voorlopige schattingen gebaseerd op de meest recente statistieken over energiegebruik, inclusief de herziening in 2015 van de steenkoolstatistieken van China, en andere statistieken.

Verbranding van fossiele brandstoffen

De resultaten zijn het totaal van alle CO2-emissies van verbranding van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas), van affakkelen van onbenut gas en van andere industriële processen (anders dan verbranding), zoals de productie van ammoniak en cement. Verbranding van fossiele brandstoffen is met een aandeel van 86,5% van de totale CO2-uitstoot verreweg de grootste emissiebron. De CO2-emissies als gevolg van ontbossing, houtkap, bosbranden en veenbranden zijn hier niet meegenomen, omdat die op afzonderlijke en heel andere wijze berekend en toegerekend worden en erg onzeker zijn.

Top 5 uitstotende landen

In 2015 waren de grootste CO2 uitstotende landen en regio’s opnieuw: China (30%), de Verenigde Staten (14%), de Europese Unie (10%) en India (7%), de Russische Federatie (5%) en Japan (3,5%). Tezamen hebben ze een aandeel van 69% in de totale mondiale CO2-uitstoot.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor