Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Apparaat op zonne-energie zet CO2 uit lucht om in brandstof

  •    •  
13-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20082 keer bekeken
  •  
brandstof

Onderzoekers uit Cambridge hebben een apparaat gebouwd dat koolstofdioxide (CO2) uit de lucht haalt en omzet in bruikbare brandstoffen. De reactor draait op zonne-energie en produceert syngas, een gasmengsel dat onder meer in de chemische industrie kan worden gebruikt. Een volgende stap is om er ook vloeibare synthetische brandstoffen mee te maken, bijvoorbeeld voor auto's of vliegtuigen. Die optie onderzoeken de wetenschappers nu verder.

Alternatief voor fossiele brandstoffen

"Als we dit soort apparaten op grote schaal kunnen maken, dan kunnen ze twee problemen tegelijk oplossen: we halen (CO2) uit de atmosfeer en creëren een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen", legt hoofdonderzoeker Sayan Kar uit in een verklaring.

"Wat als we in plaats van CO2 in de grond te pompen er iets nuttigs van zouden maken?"
Hoofdonderzoeker Sayan Kar

Dat vinden hij en zijn collega's te verkiezen boven het afvangen en ondergronds opslaan van het broeikasgas dat het meeste bijdraagt aan de huidige klimaatverandering. "Wat als we in plaats van CO2 in de grond te pompen er iets nuttigs van zouden maken?"

CO2-neutraal gas

De reactor zuigt 's nachts koolstofdioxide op met speciale filters, een beetje zoals een spons water opneemt. Overdag wordt het gas met behulp van de straling van de zon verhit. Een geleidend poeder brengt vervolgens een chemische reactie op gang, waarmee de opgevangen CO2 wordt omgezet in syngas. Het apparaat is voorzien van een spiegel om meer zonlicht te bundelen.

Normaal is syngas of synthesegas een geproduceerd gasmengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas. Dit mengsel wordt dan verkregen door het vergassen van steenkool of biomassa en water. De synaps die op de Britse manier worden gemaakt via zonne-energie, zijn CO2-neutraal. Bij het verbranden ervan komt de CO2 weer vrij, maar anders dan bij olie, gas en steenkool worden op deze manier dus geen extra broeikasgassen aan de atmosfeer toegevoegd.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Nature Energy.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor