Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Baltsende kraanvogels, parende adders en kruisbekken

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  

Kraanvogels baltsen uitbundig, kruisbekken drinken gulzig en adders zijn verwikkeld in een paring. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten van de tv-uitzending over de Leembossen van Brabant. Het winnende filmpje is van twee kraanvogels die uitbundig baltsen, gemaakt door Marcel Everts. Met de spectaculaire paringsdans versterken de vogels hun band en verleiden ze elkaar om te paren.

Parende adders

Filmer Bert Hooijer wist een paring tussen twee adders vast te leggen. Voorafgaand aan de paring zie je hoe het mannetje schokkend over het lichaam van het vrouwtje beweegt. Dat maakt onderdeel uit van het voorspel. Ondertussen ruikt hij met zijn tong of ze paringsbereid is. Na verloop van tijd rolt de mannetjesadder zijn staart om het vrouwtje en brengt zijn hemi-penis in haar cloaca. Omdat adders elkaar tijdens de paring niet vast kunnen houden, heeft de penis van addermannetjes een soort ‘weerhaken’. Zo wordt de paring niet onderbroken wanneer de slangen zich bewegen.

Het paringsritueel van adders bevat nog een ander element, namelijk de adderdans. Deze dans vindt plaats tussen addermannetjes die concurreren om een vrouwtje. Meer weten over deze adderdans? Bekijk het onderstaande filmpje!

Kruisbekken drinken gulzig

kruisbek

Kruisbek

© Ruud Scherpenisse

De kruisbek is een vinkachtige met een wel erg bijzondere snavel. Deze gebruiken ze als een handig gereedschap om zaden mee los te peuteren uit dennen- en sparappels. Zelfs harde, onrijpe zaden krijgen ze losgewrikt. Zulke zaden zijn erg droog en olieachtig, wat flinke dorst opwekt. Je maakt daarom maak de meeste kans een kruisbek in de buurt van een waterbron te zien. Bij een watertje op de Sallandse Heuvelrug wist filmer Rick Slot de exemplaren in deze video vast te leggen.

Grijze zandbij graaft nijverig

“Op een kale, zanderige helling zag ik in het zonnetje ontzettend veel grijze zandbijen", schrijft filmer Lydia Rensink. “Veel bijtjes waren druk met het graven van een nestgang”. Grijze zandbijen zijn solitair, maar graven hun nesten vaak wel bij elkaar in de buurt.

De nestgang van een grijze zandbij kan wel een halve meter diep worden. Deze bestaat uit een hoofdgang die recht naar beneden loopt, met vertakte zijgangen die uitmonden in broedcellen. Wanneer een grijze zandbij haar nest verlaat, sluit ze de gang af met een hoopje zand. Dit merkt ze met een eigen geurstof, waardoor ze haar nest later gemakkelijk terug kan vinden.

Bekijk ook het onderstaande item van Vroege Vogels TV voor meer informatie over de grijze zandbij.

Wilde eend verorbert kikker

“Deze wilde eend heeft veel moeite met het verorberen van een kikker” schrijft filmer Ria ter Welle. De snavel van de wilde eend is eigenlijk gebouwd om grazend en grondelend door het water te gaan en zo allerlei waterplanten op te lepelen. Toch maken ook kikkers onderdeel uit van het dieet van de vogel. Het is namelijk een echte opportunist.

In onderstaand filmpje zie je nog meer beelden van een wilde eend die een kikker probeert te eten.

Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor