Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Barnsteenslak met parasiet

  •  
07-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
De parasiet ( Leucochloridium paradoxum)  ontwikkelt zich in de tentakels van de slak, waardoor de slak ze niet meer in kan trekken omdat ze zo sterk opzwellen. Ook krijgen de tentakels een wit-groene kleur en maken ze pulserende bewegingen waardoor de slak erg opvalt in de omgeving. De tentakels lijken door de beweging en de kleur op een rups, waardoor de slak vaak ten prooi valt aan vogels en soms zelfs aan zoogdieren. Wanneer de vogel de slak opeet, overleeft de parasiet in de darmen van de vogel en plant hij zich hier ook voort. Via de uitwerpselen van de vogels verspreiden de larven van de parasiet zich in de omgeving, waardoor nog meer slakken geïnfecteerd raken. Wanneer de slak niet opgegeten wordt, zwellen de tentakels zodanig op dat ze enige tijd openbarsten. Ook hierbij komen de nieuwe larven vrij. Zo is het cirkeltje weer rond. Theo Westra maakte deze prachtige opname in Wassenaar.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor