Eerste drijvende hoogwatervluchtplaats voor bevers in Nederland, langs de Maas bij Oijen (N-Br.)
© Vilmar Dijkstra
Op 27 februari is in een zijtak van de Maas bij Oijen (gemeente Oss) een drijvende hoogwatervluchtplaats voor bevers geïnstalleerd. Op 24 maart legden cameravallen de eerste bever vast die de constructie van binnen kwam verkennen. Dat meldt de Zoogdiervereniging.
Wanneer het water hoog staat, gaan bevers op zoek naar een droge plek. Regelmatig 'vluchten' ze naar dijken, waar ze tunnels in graven. Deze tunnels brengen echter de stabiliteit van de dijk in gevaar. De drijvende hoogwatervluchtplaats biedt de bevers een alternatief en draagt daarmee bij aan de waterveiligheid.
De drijvende hoogwatervluchtplaats in Oijen is de eerste ter wereld in de vorm van een klein drijvend huis (2 bij 2 meter). De grote vraag is of bevers deze constructie accepteren als verblijfplaats tijdens hoogwater, of dat ze er geen gebruik van maken. Uit ervaringen in het buitenland met open drijvende hoogwatervluchtplaatsen, zoals pallets en vlotten van boomstammen, blijkt dat bevers deze weliswaar gebruiken, maar bij slecht weer (koud en nat) alsnog droge schuilplaatsen graven. Vaak in een dijk. Door een meer beschutte mogelijkheid aan te bieden is de verwachting dat de bevers niet in de dijk graven.
In bovenstaande filmpje dat Vroege Vogels verslaggever Henny aanwezig was bij de plaatsing van deze eerste hoogwatervluchtplaats. Zijn verslag kun je hier terugluisteren!
De Zoogdiervereniging zag dat de constructie in de nacht van 27 op 28 februari al meteen door een bever werd verkend. De wilgentakken die op en aan de constructie waren bevestigd om het kunstmatige karakter te verzachten, werden namelijk afgeknaagd. Op 12 maart werd voor het eerst een bever op de loopplank richting de ingang vastgelegd. En op 24 maart was op camerabeelden dus de eerste bever binnen in de vluchtplaats te zien.
Bever in de hoogwatervluchtplaats
© Waterschap Aa en Maas.
In totaal laat de Zoogdiervereniging weten al minstens 20 bezoeken te hebben geregistreerd, waarbij bevers soms bijna een uur in, of op de constructie verbleven. "Nu de eerste bevers de constructie hebben verkend, wordt het waarschijnlijker dat de bevers de constructie tijdens hoogwater ook daadwerkelijk gaan gebruiken. De komende periode volgen we met grote interesse of bevers tijdens het eerstvolgende hoogwater langs de Maas ook echt gebruik maken van de hoogwatervluchtplaats", aldus de Zoogdiervereniging.
Ook andere dieren verkennen de hoogwatervluchtplaats. Zo toont een vrouwtjes wilde eend grote interesse. Dat andere dieren ook belangstelling voor de constructie hebben is volgens de vereniging geen probleem. Een bever laat zich volgens hen niet snel verjagen. Ook is er een ‘nooduitgang’ in de constructie aangebracht zodat dieren altijd kunnen ontsnappen.
Eend in de hoogwatervluchtplaats
© Waterschap Aa en Maas.
De drijvende hoogwatervluchtplaats maakt deel uit van een project waarin drie verschillende typen hoogwatervluchtplaatsen voor bevers zijn ontwikkeld. Naast deze drijvende versie zijn er ook een hoogwatereiland in de uiterwaarden en een hoogwatervluchtplaats tegen de dijk, waarbij grond door gaas van de dijk is gescheiden. Zo kunnen bevers een hol graven zonder schade aan de dijk toe te brengen.
Bron: Zoogdiervereniging
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.