Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boommarters, Ecolect, Mediapark, fenolijn en alle andere onderwerpen

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
boommarter

Boommarter

© Fotograaf: Kees_Jan

Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Boommarters op de Veluwe
06:40 - Slakken tellen in de herfst
14:47 - Hoe groen is het Mediapak
29:12 - Slecht voorbereid op natuurbranden
35:37 - Fietstunnelvlinders
43:17 - Amelisweerd opnieuw bedreigd
49:38 - Ecolect
1:01:35 - Fenolijn 

Boommarters op de Veluwe

Elke boommarter is afzonderlijk herkenbaar aan de vorm van zijn of haar befje, vergelijkbaar met de vingerafdruk bij de mens. Zoogdierdeskundige Vilmar Dijkstra doet onderzoek aan de boommarters op de Veluwezoom. Om de populatie in kaart te brengen, maakt hij gebruik van cameravallen. Via een slimme constructie en met behulp van een pot pindakaas weet hij de boommarters zó voor de camera in positie te brengen, dat de bef goed zichtbaar wordt.

Slakken tellen in de herfst

Bijna ging hij dit jaar door de coronacrisis niet door: de tweejaarlijkse slakkentelling ‘Duik in Struik’. Maar omdat de herfst zo ongewoon zacht is dit jaar, besluit stichting ANNEMOON de telling alsnog aangepast door te laten gaan. Nu de begroeiing dunner wordt, kun je ze ook nog extra goed zien… Tello Neckheim weet alles van slakken en vertelt dat je vooral moet uitkijken naar de wijngaardslak. De grootste slak van Nederland is en beschermde soort, maar om deze goed te beschermen is er extra informatie nodig over zijn leefgebied.

Hier kun je vinden hoe je meedoet aan de telling.

Hoe groen is het Mediapak

Op het eerste gezicht heeft het Mediapark weinig met een park te maken, want er is vooral veel beton en asfalt te zien. Maar wie doorloopt naar de westelijke kant van het terrein ziet een aantrekkelijk natuurgebied waar van alles leeft. Een net opgericht projectteam wil de soortenrijkdom nog groter maken.
Hoe groen is het Mediapark

V.l.n.r.: Dick Jonkers, Martin Stevens en Ben Bus bezig met een nestkastje

© Jeannette Parramore

Slecht voorbereid op natuurbranden

Een grote brand legde dit voorjaar ruim 700 hectare natuur in de Deurnese Peel in de as. Over het algemeen zijn we in Nederland niet goed voorbereid op natuurbranden, zegt natuurbrand-deskundige Cathelijne Stoof. Dat blijkt ook weer uit onderzoek naar de brand in de Deurnese Peel, waarvan de resultaten deze week bekend zijn gemaakt.

Fietstunnelvlinders

Kan je op dit moment buiten vlinders zien? Jazeker, nachtvlinders zijn er nog volop. Maar kan je die dan ook overdag zien? Vlinderman Ben van As uit Assen weet een fietstunneltje bij hem in de buurt, waar in groten getale nachtvlinders te vinden zijn. Overdag slapen daar grote en kleine wintervlinders en najaarsspanners.

Amelisweerd opnieuw bedreigd

Amelisweerd. Die naam is onlosmakelijk verbonden met demonstraties. Het begon in de jaren 80 toen er plannen waren om de A27 te verbreden. De weg werd ondanks de protesten verbreed ten koste van een groot stuk bos. In 2016 kwam minister Cora van Nieuwenhuizen met het plan de A27 opnieuw te verbreden maar dat plan werd vorig jaar door de Raad van State verworpen. Maar de minister geeft niet op: donderdag kwam ze met een aangepast plan voor verbreding.
Jos Kloppenborg van kerngroep ring Utrecht, en sinds de jaren 70 betrokken bij de strijd om Amelisweerd pakt de strijdbijl opnieuw op. Hij ziet nog juridische en politieke kansen om het plan tegen te houden.

Ecolect

Vliegschaamte is ons inmiddels allemaal wel bekend, maar wat is een klimaaterfenis? En wat betekent Trumpen? We hebben nieuwe woorden nodig voor klimaatproblemen, vinden theatermakers en taalactivisten Anoek Nuyens en Rebekka de Wit. Niet alleen om het makkelijker over deze problemen te hebben, maar ook als onderdeel van een politieke strijd. Die woorden komen samen in het Ecolect.

Fenolijn 035-6711338

Bloeiend winterjasmijn, appelbomen met de laatste bloesem, kraanvogels, een mega sponszwam, een bijna afgevlogen dagpauwoog en nog enkele verlate boerenzwaluwen. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een mooi verhaal over een radardiertje en een geslaagde reddingsactie voor een goudhaan met hoofdpijn.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/natuurkalender-fenolijn
goudhaantje op pier IJmuiden

Goudhaantje

© Jelle van der Helm

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor